САЩ и Мексико договориха нов план за сътрудничество в борбата с наркотиците

Военни и полицейски представители от Мексико се срещнаха в сряда в Чикаго с агенти на DEA за борба с наркотиците от САЩ и други представители на полицията, за да търсят нови начини за борба с трафика на наркотици.

 

Както беше съобщено от мексиканския главен прокурор, двете страни са достигнали "безпрецедентни стратегически споразумения" в борбата с този вид организирана престъпност, сред които фокусирани стратегии, за да атакуват финансовите структури на престъпни групи.

 

Той подчерта прилагането на "строги мерки във всички вериги на добавена стойност, свързани с трафика на наркотици и сътрудничество на всички нива, за спиране притока на оръжия в Мексико и подобряване на процедурите за екстрадиция и прехвърляне на затворници между двете страни".

 

За постигането на тези цели бе договорено да се създаде екип, базиран в Чикаго и подкрепен от мексиканското правителство, който да разследва както местните, така и международни банди, насочен специално към мексиканските картели.

 

Патриша Ескамила-Хам, експерт по сигурността, отбраната и организираната престъпност, обаче заяви, че представените стратегии не са ефективни. "Не само че не са нови, но се доказаха като неуспешни, те просто ни казват, че ще продължат да правят същото", казва тя.

Станете почитател на Класа