Какво се случва с британската икономика с наближаването на Brexit?

Футболът, времето и кралската сватба на принц Хари и Меган Маркъл спасиха растежа във Великобритания през пролетта, ако се вярва на британските статистически данни. Потреблението на домакинствата, което е нараснало с 0,3%, е било по-добро от обявеното през второто тримесечие, а завръщането на сухото време след тежките метеорологични условия в началото на годината е довело до скок в строителството с 0,9%.

Ако към това се прибави доброто състояние на сектора на услугите, който е постигнал ръст от 0,5%, и на инвестициите (+0,5%), растежът на британската икономика достига 0,4% в периода между април и юни. Той е по-бърз в сравнение с еврозоната, чиято икономика нарасна с 0,3% в същия период.

По-внимателно вглеждане обаче показва, че някои слабости подкопават привидно по-доброто здраве на британската икономика. Данните само за юни сочат ново свиване в сектора на услугите. Растежът там е достигнал само 0,1% след 0,3% през май, а търговският дефицит се е разширил до 9,6 млрд. паунда (10,7 млрд. евро).

Не е много лесно да се разгадае състоянието на британската икономика, която почти всички експерти запратиха в ада преди две години след референдума за Brexit.

Френският вестник Les Echos очертава няколко основни тенденции, които понякога си противоречат.

Домакинствата запазват стоицизъм. Въпреки инфлацията и спада на стойността на паунда, които ограничават покупателната им способност, британците са продължили да консумират вместо да спестяват. Спестяванията им са намалели миналата година с 4,1%, което е най-ниското им ниво от 50 години. В същото време дълговете им се равняват на 133% от доходите им спрямо 60% през 80-те години на миналия век.

Безработицата е на най-ниското си ниво. Това е най-положителният аспект от британската икономика след съобщението за Brexit. Равнището на безработицата намаля до 4,2% от активното население, което е най-ниското й ниво от 70-те години на миналия век. И макар че изключителната гъвкавост на трудовия пазар обяснява големия брой служители на непълен работен ден и на независимите служители, броят на наетите лица нарасна в последните месеци. Недостигът на работни места заплашва редица сектори.

Предпазливи инвестиции. Въпреки че повишаването на заетостта трябва да накара компаниите да инвестират, те проявяват предпазливост. Кривата на инвестициите е почти непроменена в последните две години. В началото на 2018 г. равнището на инвестициите е било само с 2,3% над това от лятото на 2016 г., въпреки че трябваше да е пет пъти по-високо според прогнозите на АЦБ.

Забавяне на растежа без рухване на икономиката. След юни 2016 г. икономиката на Великобритания се задъха с появата на огромната въпросителна за бъдещето й. „Тази несигурност, разбира се, забави икономическия растеж“, коментира миналия петък финансовият министър Филип Хамънд. „Само изборът за Brexit струва на британската икономика 2% от БВП, или около 40 млрд. паунда“, казва гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни. Докато от 2013 г. насам британската икономика показваше едни от най-добрите резултати сред страните от Г-7, БВП на страната вече я поставя в долната половина сред най-развитите икономики в света. Очаква се брутният вътрешен продукт да нарасне с 1,4% тази година и с 1,8% догодина, сочат данните на АЦБ.

Станете почитател на Класа