Израел и Хамас възобновяват примирието в ивицата Газа

След ден на сблъсъци в ивицата Газа, Израел и Хамас се договориха да възстановят примирието на територията, заяви говорител на палестинското движение, цитиран от Ройтерс.

 

"С усилията на Египет и ООН се договорихме да се върнем в ерата на спокойствие между Израел и палестинските фракции", каза Фаузи Бархум, говорител на групата, като посочи, че примирието започна в петък в 22:00 GMT

 

Досега обаче Тел Авив не е предоставил официално потвърждение, че е одобрил прекратяване на огъня с Хамас. Същото се случи преди седмица, с доклада за примирие между двете страни, който не бе потвърден от Израел.

 

През изминалата седмица, Израел е извършил най-голям брой въздушни удари срещу Хамас от операциите през 2014 г., серия от израелски бомбардировки в продължение на седем седмици.

 

В ивицата Газа през онази година бе създадено безсрочно прекратяване на огъня; обаче, офанзивните действия между двете страни бяха възобновени няколко месеца по-късно и от тогава продължават.

 

Примирието идва ден, след като Израел извърши десетки въздушни удари срещу Газа в отговор на "тежка атака стрелба срещу войници от израелските отбранителни сили (IDF)", което доведе до смъртта на един войник на Израел, първата в Газа от 2014 г. насам.

 

Балансът на палестинска страна, междувременно, е четири смъртни случая, сред тях трима членове на движението Хамас, най-малко 120 ранени и унищожаването на 60 сгради и друга инфраструктура.

 

По-рано израелският министър на отбраната Авигдор Либерман заяви, че страната му може да започне "болезнена и мащабна" военна операция срещу Хамас. "Лидерите на Хамас ни отвеждат със сила до ситуация, в която няма да имаме друг избор", каза той.

 

От своя страна президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас посочи като причина за тази криза дестабилизиращите действия на Израел, особено " израелските опити и планове за изграждане на нови селища" на Западния бряг.

Станете почитател на Класа