Членове на FARC - за първи път като конгресмени в Колумбия

От вчера заработиха десет членове на политическата партия Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común (FARC), избрани като конгресмени през март, след подписването на мирното споразумение през ноември 2016 г.

 

От местата, предложени на новите парламентаристи, пет ще бъдат в Сената и пет в Камарата на представителите.

 

Включването на членовете на бившите партизани бележи безпрецедентен исторически успех за Колумбия и по-конкретно за новия конгрес на Републиката, който се откри вчера. На този ден се проведе първата сесия с включването на представители на тази партия в Националния Капитолий.

 

Президентът на Колумбия, Хуан Мануел Сантос, говори в залата на законодателите и отбеляза присъствието на партията FARC в един Конгрес "по-разнообразен, по-пълен, по-активен и по-приобщаващ". Той подчерта, че въпреки че не е съгласен с политическата им идеология, демокрацията се състои в "решаване на различията чрез дебати за идеите, а не чрез насилие".

 

"Новите конгресмени и членове на партията на ФАРК изпълнят обещанието, толкова много пъти изразено от лидера им Родриго Лодроньо: Отсега нататък, единственото им оръжие ще е словото ", заяви Сантос. Това стана възможно благодарение на сключения пакт, който сложи край на 50 години конфликт.

 

В допълнение към членовете на FARC, колумбийският законодател ще включва Демократичен център (с 19 места), Радикална промяна (с 16), консерватори, либерали и партии U, всеки с 14; Зелен алианс (с 9), Демократичен полюс (5) и Списъка на достойнството, MIRA и Colombia Justa-Libres, с по трима.

Станете почитател на Класа