Никос Кодзияс: Договорът Скопие - Атина е краят на сънищата на сръбските националисти

Той подчерта, че опозицията и в Република Македония, и в Гърция използва езика на омразата. И двете опозиционни формации в тези страни - ВМРО-ДПМНЕ и Нова демокрация, живеят от проблемите, а ние от тяхното разрешаване.

За определени националисти в Белград договорът между Атина и Скопие за името слага край на техните сънища регионът да бъде поставен отново под тяхната хегемония.

 

Това заяви външният министър на Гърция Никос Кодзияс, помолен от журналист от "Ефимерида тон синдикатон" да коментира факта, че Сърбия е единствената държава, която не е поздравила и подкрепила Договора между Скопие и Атина за разрешаване на спора за името.

 

Той подчерта, че опозицията и в Република Македония, и в Гърция използва езика на омразата. И двете опозиционни формации в тези страни - ВМРО-ДПМНЕ и Нова демокрация, живеят от проблемите, а ние от тяхното разрешаване.

 

"Това, което ме безпокои около Договора за името, не е самият факт на несъгласие, защото това е нещо нормално. Това, обаче, което силно ме притеснява, е разпространението и легализацията и в двете държави на крайния десен екстремизъм и на езика на омразата", подчертава Кодзияс.

 

"Опозицията и в двете държави използва по един и същи начин езика на омразата. Те използват омразата във всяка една политическа форма, както във вътрешен, така и в международен план. Нова демокрация отхвърля Договора с твърдението, че ние сме предали всичко на Скопие.

 

Македонският президент Иванов и неговата партия (ВМРО-ДПМНЕ) отхвърлят Договора, защото неговата страна, според тях, се подчинявала на Гърция. Ако свържем тези неща, много лесно може да стигнем до заключението, че в тези две държави, опозицията живее от една и съща риторика, от нерешените проблеми, чрез бездействие", казва дипломат №1 на Атина и призовава "всички гръцки граждани, които не приемат Договора, да го прочетат внимателно и сами да проверят дали са верни опасностите, за които говори опозицията".

 

По отношение на Русия, обвинена, че чрез свързани с Москва бизнесмени са финансирани улични протести на футболни агитки срещу Договора и в Скопие, и в Атина, външният министър заяви, че "Москва трябва да зачита гръцките национални интереси".

 

"Критериите в нашата външна политика са продиктувани от националните ни интереси. Русия трябва да осъзнае, че не може да не зачита националните интереси на друга държава, само защото се чувства по-силна от нея. Подобно поведение няма да приемем", казва още Никос Кодзияс.

 

 

Станете почитател на Класа