Бивш високопоставен сътрудник на ЦРУ и ФБР открито призова “дълбоката държава” да приключи с Тръмп

Филип Мад, републиканец, бивш ръководител на съвета на ЦРУ по борбата с тероризма и изпълнителен директор на департамента по вътрешната сигурност във ФБР, днес експерт на множество американски телевизионни канали и щатен аналитик на CNN, говори в ефира на този телевизионен канал в хода на осветляване на срещата на президентите на САЩ и Русия.

 

 

Става дума за думите на сенатор Джон Маккейн, който нарече срещата и съвместната пресконференция „най-позорното от всичко, което е извършвал американски президент“. Коментирайки това изказване Мад заяви, че Доналд Тръмп и неговото обкръжение неприкрито действат в ущърб на страната. Той си зададе въпроса за това, кога американското правителство в сянка (тоест deep state, дълбинната държава) ще се изправи пред явното правителство. И да приключи с Тръмп.

 

 

Толкова гръмки слова са забележителни с това, че изхождат от влиятелен сътрудник на специалните служби (който съвсем точно разбира въпроса къде по-добре от останалите експерти на CNN), а също пълната липса на реакция от големите средства за масова информация. Колегите на Мад по ефир възприеха думите му като нещо, което се разбира от само себе си. Интересно е и това, че въпреки че всички важни предавания от ефира на CNN се слагат на канала им в YouTube, думите на известния аналитик от обсъждането на най-важната среща на месеца не попаднаха там.

 

Само преди година публичното споменаване на deep state в американското медийно пространство се считаше за признак на лош тон. За Тръмп, декларирал намерението си „да пресуши вашингтонското блато“ влиятелните медии говореха, че той се опитва „да угоди на идиотите с шапчици от станиол“. Днес за съществуването на дълбинната държава говорят открито по един от главните телевизионни канали на САЩ, призовавайки тези скрити структури да започнат реална борба против Тръмп.

 

 

Станете почитател на Класа