"Без аналози в света": руското министерство на отбраната показа 6 нови оръжия

Русия продължава да прилага мерки за повишаване на сигурността и на съюзниците си на най-високо ниво, което се доказва от най-новите й системи за стратегическо отбранително въоръжение.

Шест от тези авангардни оръжия -Кинжал, Сармат, Авангард, Посейдон, Буревестник и Пересвет- бяха показани от Министерството на отбраната на Русия в поредица от изображения.

Ултразвуковите аеробалистични ракети от новата система Кинжал, носени от модернизираните изтребители МиГ-31K, летят със скорост 10 пъти по-висока от тази на звука и са в състояние да маневрират във всички етапи на своята траектория, носейки конвенционални или ядрени заряди на разстояние 2000 километра. Това им позволява да преодолеят всички съществуващи отбранителни системи. Тази ракета е тествана успешно по симулирани земни и морски цели от април тази година.

RS-28 Сармат, известна на Запад като Сатана 2, е междуконтинентална ракета тежка над 200 т, превозваща ядрени бойни глави, които включително могат да са и хиперзвукови, и която лети със скорост над Mach 17, със смяна на посоката и височината на траекторията, поради което нито една система за противоракетна отбрана не може да я прихване. Тези ракети "са без аналог в света", декларира министерството, като добави, че програмата за тестване на комплекса, базиран на земята, е завършен "с положителни резултати", а скоро ще започнат съответните полетни изпитания.

Междуконтиненталната ракета Авангард може да лети с 20 пъти скоростта на звука в плътните слоеве на атмосферата, базирана е в силози, като е неуязвима за всяка противовъздушна и противоракетна отбрана. Мощта на ядрените й бойни глави е приравнена към два мегатона TNT еквивалент. В момента се извършват необходимите подготовки в инфраструктурата и инспекциите на комплекса Авангард, с оглед на следващото му въвеждане в експлоатация. През март започна серийната продукция на тези свръхзвукови ракети.

Статус 6, известен също като Посейдон, е безпилотно подводно превозно средство, квалифицирано като подводно торпедо за способността му да унищожава пристанища и крайбрежни градове. То може да пропътува до 10 000 километра при скорост между 60 и 70 възела (от 110 до 130 км / ч) и да носи ядрен заряд до 100 мегатона. Тестовете за проверка на динамичните му характеристики, включително навигация при реални условия, се извършват съгласно графика.

Буревестник е нова круизна ракета, чието разработване беше поръчано в отговор на плановете на САЩ за разработване на противоракетен щит. Тази ниско летяща ракета, способна да носи атомна бойна глава, разполага с ядрена енергийна система, която й осигурява практически неограничен обхват и позволява да заобиколи отбранителните системи. Понастоящем се извършват наземни тестове, за да се оптимизира дизайна на компонентите и се подготвят съответните полетни изпитания.

За сега информация за новата бойна лазерна система Пересвет е класифицирана, но по данни на някои военни експерти, тя се основава на нови физически принципи и ще изпълнява същите функции, както сегашните системи за зенитна и противоракетна отбрана. Министерството на отбраната съобщава, че руските аерокосмически сили са получили няколко лазерни комплекса, те вече са разгърнати, а обучението на персонала се извършва с директна употреба на това ново военно оборудване.

Станете почитател на Класа