Откриха в Перу най-голямата в света мина от "бяло злато",

Тази седмица мениджърът на минната компания Macusani Yellowcake, Улис Солис информира на пресконференция, че са открили най-големия на планетата литиев залеж. След проучванията на залежите във Фалчани, в района на Пуно, в южната част на страната, те оцениха наличието на 2,5 милиона тона висококачествен литий.

Изключителен факт според компанията е, че мините на Чили и Боливия имат съдържание средно от 500 части на милион (ррм), а тази мина съдържа до седем пъти повече, между 3500 до 4000 части на милион. Те също така подчертаха съществуването и на 125 милиона паунда уран. Засега обаче само 15% от района са били сондирани.

Фирмата, която е дъщерно дружество на мултинационалната компания Plateau Energy на Канада, търси партньори, тъй като се нуждае от "първоначална инвестиция от 800 милиона долара", каза Солис. Освен това той обясни, че някои инвеститори са се появили, но те искат да контролират проекта, нещо, което Macusani Yellowcake не обмисля.

Специалисти заявиха, че "ако Перу влезе в клуба на производителите на литий, първата стъпка ще е да се направи рафинерия, тъй като в момента 90% от рафинериите са в Китай".

В Южна Америка се намират най-големите литиеви запаси в света, около 58% от общата наличност, въпреки че някои изследвания ги оценяват на 85%.

Досега Чили, Боливия, Аржентина и част от Бразилия са концентрирали най-големите запаси от този неметален минерал.

Литият е материал, използван в космическите кораби, електрически превозни средства, акумулаторни батерии за мобилни телефони, компютри, фотоапарати, атомни реактори и дори за производството на антидепресанти. По тази причина той се нарича "бяло злато".

Също така стойността му е друг релевантен аспект: докато през 1998 г. един тон литий беше котиран на 1670 евро, през 2017 г. той достигна 8 600 евро.

Станете почитател на Класа