Неочакваната полза от аромата на кафе

Ново проучване ва Технологичния институт Стивънс (САЩ) разкри, че ароматът на кафе може да подобри ефективността ни при решаване на аналитични задачи, включително на теста GMAT, изискван от много бизнес училища, съобщи портал MedicalXpress.

 

Адриана Маджаров, професор и водещ автор на изследването, подложи около 100 бизнес студенти на 10-те въпроса за изпита GMAT. Участниците бяха разделени на две групи, едната от които беше тествана в стая, в която миришеше на кафе, а другата - в стая без аромат. Резултатите показаха, че първата група е получила по-добър бал от втората.

 

"Не е интересно само това, че миризмата на кафе помогна на хората да се представят по-добре в аналитичните задачи, но те също вярваха, че ще се справят по-добре и ние показахме, че това очакване е поне отчасти отговорно за по-доброто им представяне", обяснява изследователката. Това означава, че аромат подобен на миризмата на кафе, който дори не съдържа кофеин, има ефект, подобен на този на консумирано кафе, което показва плацебо ефекта на този аромат.

 

Учените направиха и проучване на 200 души, които бяха помолени да характеризират как различните аромати засягат различни човешки дейности. Според анкетираните, ароматът на кафето повишава вниманието и производителността. Маджаров вярва, че откритието, че ароматът на кафето действащ като плацебо и подобрява представянето при аналитичното разсъждение, ще има много практически приложения.

 

"Миризмата е едно от най-силните ни сетива. Това е област на голям интерес и потенциал", казва професорката, добавяйки, че архитекти, директори на търговски площи и други професионалисти "могат да използват фините аромати, за да оформят опита на своите клиенти."

Станете почитател на Класа