НАТО пред " сбъдване на най-лошия си кошмар"

Руските противотанкови направлявани ракети могат да сбъднат "най-лошия кошмар на НАТО", казва военният анализатор Чарли Гао в National Interest.

 

Гао, експерт по отбраната и националната сигурност, обяснява, че противотанкова управляема ракета (ATGM) може да достигне цел от няколко метра в диаметър, на разстояние над пет километра. Въпреки, че това ниво на точност обикновено се използва за неутрализиране на танкове, често се използва от "находчиви оператори" да атакуват много други цели, като например пехота или дори други ATGM, каза анализаторът, който подчертава и ползата от термобарични и фрагментационни бойни глави за този тип атаки.

Според анализатора, САЩ имат само противотанкова направлявана ракета, базирана на земя, която има бойна глава от тип: BGM-71H "Bunker Buster".

 

Междувременно Русия "изглежда е в челните редици" по отношение на фрагментационни и термобарични бойни глави за нейното ATGM, защото "почти всички ракети" от техния опис - от тежките Атака до леките Метис-т -имат модификации за тези видове атакуващи глави, обяснява анализаторът.

 

Експертът подчертава "Корнет", смятан за "една от най-мощните и точни противотанкови ракети". В съчетание с неговите възможности за наблюдение, термобаричните глави я правят "мощен инструмент за отказ на достъп [antiaccess A2 / AD] срещу пехотата", каза Гао.

 

Анализаторът предупреждава, че на една пехотна единица, атакувана от термобарична ATGM от пет километра, ще бъде трудно да определи откъде идва изстрелът. В допълнение, системите Корнет и Метис са "много мобилни и могат да бъдат транспортирани от малки групи от двама или трима души, така че да действат като прецизно оръжие при атака ", смята той.

 

Най-големият проблем с тези ракети е цената - много по-висока от тази на един артилерийски или снайперен боеприпас, въпреки че това едва ли е фактор за някои държави, които биха могли да използват тези ракети, за да атакуват Американските сили, заключава авторът на статията.

Станете почитател на Класа