ЕС може да допусне голяма грешка с Румъния

Случващото се в Румъния е тревожно. Но защо ЕС ѝ обръща по-малко внимание, отколкото на Полша и Унгария? Атаката срещу румънската правова държава е не по-малко драматична от случващото се

в Будапеща и Варшава

 

 

 

 

 

На фона на големите кризи, с които ЕС се бори в момента, уволнението на Лаура Кьовеши - ръководителката на румънската Национална агенция за борба срещу корупцията - може и да изглежда като нещо незначително. Но това впечатление е грешно.

 

Атаката на посткомунистите в Румъния срещу правовата държава е не по-малко драматична от превземането на съдебната власт от национално-консервативните сили в Полша и Унгария. В сравнение с тези две страни обаче, Еврокомисията отделя твърде скромно внимание на случващото се в Румъния. При това възможностите на Брюксел да окаже влияние над Букурещ са значително по-големи, отколкото спрямо Варшава и Будапеща.

 

Лаура Кьовеши

 

Известно е, че по отношение на Румъния действа т.нар. Механизъм за сътрудничество и проверка, който бе предвиден в Договорите за присъединяване на страната към ЕС през 2007 година, тъй като по онова време Румъния всъщност не беше истински подготвена за членство в Общността. Благодарение на този мониторингов механизъм в страната възникна относително добре работещо правосъдие.

 

Ако сега ЕС не се възползва решително от този свой инструмент, силата му ще се притъпи. И с небрежността си Брюксел също ще носи вина за това, че още една държава-членка на Общността се сбогува с правовите принципи.

 

Райнхард Везер, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа