Китай планира да реформира армията си, за да "спечели войната и да надвие САЩ“

Китай планира да реформира своите въоръжени сили, да разшири военната си мощ по суша, море и въздух, за да защити своите стратегически интереси в новата ера, съобщава японската агенция Киодо с позоваване на вътрешен доклад на китайски военни. Документът бил разпространен в Централната военна комисия на азиатската страна през февруари тази година.

 

Реформите ще включват реорганизацията на военната система за управление и контрол, от четиристепенна структура в тристепенна, а следователно и стратегическата доктрина също трябва да бъде коригирана, пише в документа. Ако реформите се развият, има възможност за ескалация на напрежението със съседните страни, включително Япония, в моретата на Източен и Южен Китай и другаде, предупреждава документът.

 

"Докато се отваряме и разширяваме националните си интереси отвъд границите, отчаяно се нуждаем от цялостна защита на нашата собствена сигурност по света", посочва агенцията.

 

Чрез серия от корекции на военната стратегия ще се засили "балансът, измерението и разширяването на стратегическата цел на Китай". По този начин тя ще бъде благоприятна за "по-ефективно управление на кризи, конфликти, да се спечели войната, защитавайки разширяване на стратегическите интереси на страната ни и отговаряйки на целите, поставени от партията и председателя Си Дзинпин".

 

Документът разкрива и желанието на азиатския гигант да изпревари САЩ във военната мощ. "Уроците от историята ни учат, че силната военна мощ е важна за една страна, за да расте, за да бъде силна", се казва в доклада. "Силна армия е начинът да избегнем манията за разгръщане на неизбежна война между една възникваща сила и една управляваща хегемония", добавя той.

 

Според китайската армия, реформата на въоръжените сили е значителна "повратна точка", за да може развиващата се страна "да изпревари по-бавното превозно средство на завоя", което внушава, че САЩ са в упадък, интерпретира доклада агенция Киодо.

Станете почитател на Класа