Аспиринът може да бъде ефективно лекарство срещу болестта на Алцхаймер

Приемането на аспирин в малки дози може да има допълнителен ефект, освен облекчаване на болката и лечение на сърдечно-съдови заболявания. Изследователски екип, базиран в Чикаго (САЩ), откри, че той влияе върху ключов процес в развитието на болестта на Алцхаймер.

 

Точната причина за прогресията на Алцхаймер все още е неизвестна, но експертите знаят, че преобладаващ механизъм е влошаване премахването на токсичния бета-амилоид пептид в човешкия мозък, особено в региона на хипокампуса. Следователно активирането на клетъчния механизъм, отговорен за елиминирането на тези отпадъци от мозъка, се превръща в ключова стратегия за лечение или забавяне на прогресирането на заболяването.

 

Изследване на лабораторни мишки, показва, че едно от най-широко използваните лекарства в света – аспиринът - също е ефективен в този случай.

 

В модела с мишки, аспиринът е бил в състояние да намали индуцираната патология в амилоидни плаки, стимулирайки лизозомите – органели, отговорни за клетъчното хранене, които, наред с други функции, елиминират клетъчните отпадъци. Смята се, че по този начин хората ще могат да намалят риска и да потиснат ефекта от болестта на Алцхаймер.

Станете почитател на Класа