Светините, които СССР разруши

Комунистите в СССР разрушават многобройни черкви и катедрали. Някои от тях са били превърнати в складове или обществени къпални, други – в оръжейни фабрики и концлагери.

Днес повечето са възстановени напълно.

 

 

 

 

 

 

Катедралата Христос Спасител в Москва е най-високият православен храм в света. По времето на СССР той става жертва на комунистическата агресия. И далеч не само той. В онези години са били разрушени и редица други черкви. Днес много от тях са възстановени.

 

Изпод руините

 

  • Катедралата "Христос Спасител" в Москва е най-високият православен храм в света. По времето на СССР той става жертва на комунистическата агресия. И далеч не само той. В онези години са били разрушени и редица други черкви. Днес много от тях са възстановени.

 

В непосредсвена близост до Третяковската галерия се намира и храмът Св. Николай в Толмачах. По съветско време храмът е служил като склад на галерията.

Още една жертва в Москва

  • В непосредсвена близост до Третяковската галерия се намира и храмът "Св. Николай в Толмачах". По съветско време храмът е бил превърнат в склад на галерията.

 

Навремето комунистите са превърнали Тихвинския храм в Ногинск в киносалон. Те са изнесли реликвите и са съборили куполите, за да може религиозното минало на сградата да бъде забравено. Днес храмът е възстановен.

Олтарът с киноекрана

  • Навремето комунистите са превърнали Тихвинския храм в Ногинск в киносалон. Те са изнесли реликвите и са съборили куполите, за да може религиозното минало на сградата да бъде забравено. Днес храмът е възстановен.

 

Величествената катедрала Св. Исаак е най-голямата църква в Санкт Петербург. Тя е била превърната от комунистите в антирелигиозен музей. Под купола ѝ е било окачено 91-метрово махало на Фуко.

Махалото на Фуко в Божия храм

  • Величествената катедрала "Св. Исаак" е най-голямата църква в Санкт Петербург. Тя е била превърната от комунистите в антирелигиозен музей. Под купола ѝ е било окачено 91-метрово махало на Фуко.

 

Недалеч от черквата Св. Григорий се намира Лубянка - московската главна квартира на съветската тайна служба НКВД. Нейните сътрудници са използвали храма за общежитие. по етажите са били изградени кухни, тоалетни и спални.

Общежитие за тайни агенти

  • Недалеч от черквата "Св. Григорий" се намира Лубянка - московската главна квартира на съветската тайна служба НКВД. Нейните сътрудници са използвали храма като общежитие. По етажите са били изградени кухни, тоалетни и спални.

 

На Червения площад в Москва се издига Казанската катедрала. През 1936 тя е била разрушена от комунистите. На нейно място навремето те построили павилион в чест на Комунистическия интернационал. По-късно са построили обществена тоалетна и резевоар за питейна вода. През 1990 година катедралата е възстановена в първоначалния си вид.

Тоалетна вместо храм

  • На Червения площад в Москва се издига Казанската катедрала. През 1936 тя е била разрушена от комунистите. На нейно място навремето те построили павилион в чест на Комунистическия интернационал. По-късно са построили обществена тоалетна и резевоар за питейна вода. През 1990 година катедралата е възстановена в първоначалния си вид.

 

По съветско време московската църква Възкресение Христово първоначално е била превърната в спортна зала за работниците в близкия месокомбинат. През 1964 година пък реставраторският център Грабар създал в нея своя работилница.

Църква или спортна зала?

  • По съветско време московската църква "Възкресение Христово" първоначално е била превърната в спортна зала за работниците в близкия месокомбинат. През 1964 година пък реставраторският център "Грабар" създал в нея своя работилница.

 

Храмът Св. Петър в Санкт Петербург е най-голямата протестантско-лютеранска черква в Русия. Навремето комунистите я превърнали първо в склад, а по-късно в обществена къпалня. На мястото на олтара била издигната кула за скокове във вода. През 1992 година храмът отново отваря врати.

Първо склад, после басейн

  • Храмът "Св. Петър" в Санкт Петербург е най-голямата протестантско-лютеранска черква в Русия. Навремето комунистите я превърнали първо в склад, а по-късно в обществен басейн. На мястото на олтара била издигната кула за скокове във вода. През 1992 година храмът отново отваря врати.

 

Андрониковият манастир е един от най-добре запазените манастири от късното Средновековие. Тъкмо в него комунистите са създали един от първите концлагери за политически затворници. След разпадането на Съветския съюз, през 1992 манастирът е предаден на Руската Православна Църква.

Политически затворници в манастир?

  • Андрониковият манастир е един от най-добре запазените манастири от късното Средновековие. Тъкмо в него комунистите са създали един от първите концлагери за политически затворници. След разпадането на Съветския съюз, през 1992 манастирът е предаден на Руската Православна Църква.

 

При Сталин в помещенията на черквата Св. Николай се е нанесла една оръжейна фабрика. По времето на Втората световна войта там са били произвеждани боеприпаси, а по-късно и значки и медали.

Оръжеен завод в черквата

  • При Сталин в помещенията на черквата "Св. Николай" се е нанесла една оръжейна фабрика. По времето на Втората световна войта там са били произвеждани боеприпаси, а по-късно и значки и медали.

 

По съветско време храмът Св. Архангел Михаил в Бронници е изпълнявал по-миролюбива роля. Черквата е била използвана като градска библиотека. В нея обаче е нямало място за Библията.

Библиотека без Библия

  • По съветско време храмът "Св. Архангел Михаил" в Бронници е изпълнявал по-миролюбива роля. Черквата е била използвана като градска библиотека. В нея обаче е нямало място за Библията.

 

Станете почитател на Класа