Красотите на необятна Русия

Златни куполи, бели нощи, лазурни езера, необятни степи - най-голямата страна в света има какво да покаже на хилядите си гости, пристигнали за Световното първенство по футбол.

Ето някои от най-красивите места в Русия:

 

 

 

 

Кремъл означава крепост. Много руски градове имат такива укрепления, но най-известното се намира в столицата Москва. Кремъл е център на властта - тук са управлявали навремето Великите руски князе, по-късно - съветското правителство, а днес - президентът Путин. Заедно с Червения площад Кремъл е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство.

 

Центърът на властта

 

  • Кремъл означава крепост. Много руски градове имат такива укрепления, но най-известното се намира в столицата Москва. Кремъл е център на властта - тук са управлявали навремето Великите руски князе, по-късно - съветското правителство, а днес - президентът Путин. Заедно с Червения площад Кремъл е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство.

 

Луксозни жилищни сгради, свръхмодерни офисни комплекси, търговски и развлекателни центрове - в новия столичен квартал Москва Сити управляват парите. Русия е страна на контрастите - комунизъм и капитализъм, богатство и бедност, лъскави небостъргачи и съветски монументи. Именно тази смесица прави Русия толкова интересна.

Москва Сити: другарят Ленин не може да се начуди

  • Луксозни жилищни сгради, свръхмодерни офисни комплекси, търговски и развлекателни центрове - в новия столичен квартал "Москва Сити" управляват парите. Русия е страна на контрастите - комунизъм и капитализъм, богатство и бедност, лъскави небостъргачи и съветски монументи. Именно тази смесица прави Русия толкова интересна.

 

В продължение на две столетия огромната страна е управлявана от Санкт Петербург. Градът на река Нева очарова и днес с бароковите си постройки от царско време: Ермитажът, Петродворецът (на снимката) и Зимният дворец привличат туристите като магнит. Особено по време на белите нощи през юни, когато слънцето никога не залязва, а градът е облян в магическа светлина.

Санкт Петербург: барок и бели нощи

  • В продължение на две столетия огромната страна е управлявана от Санкт Петербург. Градът на река Нева очарова и днес с бароковите си постройки от царско време: Ермитажът, Петродворецът (на снимката) и Зимният дворец привличат туристите като магнит. Особено по време на белите нощи през юни, когато слънцето никога не залязва, а градът е облян в магическа светлина.

 

Един от любимите туристически маршрути е Златният пръстен североизточно от Москва. Той преминава през осем старинни града, съхранили уникални паметници на руската архитектура, в това число и множество църкви и манастири. Прекрасен пример е манастирът Света Троица в град Сергиев Посад.

Златният пръстен: една руска приказка

  • Един от любимите туристически маршрути е Златният пръстен североизточно от Москва. Той преминава през осем старинни града, съхранили уникални паметници на руската архитектура, в това число и множество църкви и манастири. Прекрасен пример е манастирът "Света Троица" в град Сергиев Посад.

 

Полуостров Камчатка е разположен в най-източната част на Русия. Преди той е бил забранена зона, а днес сякаш чака да бъде преоткрит от любителите на силни усещания. На полуострова има над 300 вулкана, много от които са активни. Там живеят и около 10 хиляди кафяви мечки, които се хранят предимно с речна сьомга, каквато в Камчатка има в изобилие.

Камчатка: дива красота

  • Полуостров Камчатка е разположен в най-източната част на Русия. Преди той е бил забранена зона, а днес сякаш чака да бъде преоткрит от любителите на силни усещания. На полуострова има над 300 вулкана, много от които са активни. Там живеят и около 10 хиляди кафяви мечки, които се хранят предимно с речна сьомга, каквато в Камчатка има в изобилие.

 

Тя е дълга 3 500 километра и е наричана люлката на Русия - река Волга е щедро възпявана в руския фолклор. Край бреговете ѝ са накацали както големи, така и малки градове, които могат да бъдат посетени по време на предлаганите пътешествия с кораб. На Волга са и пет от общо 11-те градове-домакини на Световното първенство по футбол: Казан, Самара, Саранск, Нижни Новгород и Волгоград.

Волга: най-дългата река в Европа

  • Тя е дълга 3 500 километра и е наричана "люлката на Русия" - река Волга е щедро възпявана в руския фолклор. Край бреговете ѝ са накацали както големи, така и малки градове, които могат да бъдат посетени по време на предлаганите пътешествия с кораб. На Волга са и пет от общо 11-те градове-домакини на Световното първенство по футбол: Казан, Самара, Саранск, Нижни Новгород и Волгоград.

 

Волгоград, бивш Сталинград, е навремето арена на една от решителните битки по време на Втората световна война. Високата 80 метра статуя Родината-майка зове на хълма Мамаев курган напомня за 700-те хиляди души, загинали в битката при Сталинград. Напълно разрушеният град е изграден наново през 50-те и 60-те години на миналия век.

Волгоград: къс история

  • Волгоград, бивш Сталинград, е навремето арена на една от решителните битки по време на Втората световна война. Високата 80 метра статуя "Родината-майка зове" на хълма Мамаев курган напомня за 700-те хиляди души, загинали в битката при Сталинград. Напълно разрушеният град е изграден наново през 50-те и 60-те години на миналия век.

 

Със своите 9 288 километра Транссибирската магистрала е най-дългата железопътна линия в света. Класическият маршрут от Москва до Владивосток се изминава за 7 до 9 дни - в зависимост от това дали пътувате с редовен или с бърз влак. И дали взимате разстоянието наведнъж или спирате по пътя. Във всеки случай пътуването по Транссибирската магистрала е най-добрият начин за опознаване на най-голямата страна в света.

Транссибирската магистрала: най-дългата жп линия в света

  • Със своите 9 288 км Транссибирската магистрала е най-дългата жп линия в света. Класическият маршрут от Москва до Владивосток се изминава за 7 до 9 дни - в зависимост от това дали пътувате с редовен или с бърз влак. И дали взимате разстоянието наведнъж или спирате по пътя. Във всеки случай пътуването по Транссибирската магистрала е най-добрият начин за опознаване на най-голямата страна в света.

 

Сибир заема около 3/4 от територията на Русия. Започва там, където свършва Европа - от планината Урал. Оттук нататък се простират безкрайните степи на тундрата и девствените гори на тайгата. Народностните групи, населяващи Сибир, се славят със своето гостоприемство.

Сибир: там, където свършва Европа

  • Сибир заема около 3/4 от територията на Русия. Започва там, където свършва Европа - от планината Урал. Оттук нататък се простират безкрайните степи на тундрата и девствените гори на тайгата. Народностните групи, населяващи Сибир, се славят със своето гостоприемство.

 

Езерото Байкал се намира в Южен Сибир. Дълго е 636 километра, на широчина достига 48 километра, а на дълбочина - 1 637 метра. Байкал е най-старото и най-дълбокото сладководно езеро в света. За разходки и преходи е просто перфектно, но става ли и за къпане? Тъй като температурата на водата никога не се покачва над 10 градуса, къпането определено не е за всекиго.

Езерото Байкал: най-старото в света

  • Езерото Байкал се намира в Южен Сибир. Дълго е 636 километра, на широчина достига 48 километра, а на дълбочина - 1 637 метра. Байкал е най-старото и най-дълбокото сладководно езеро в света. За разходки и преходи е просто перфектно, но става ли и за къпане? Тъй като температурата на водата никога не се покачва над 10 градуса, къпането в Байкалското езеро определено не е за всекиго.

 

Станете почитател на Класа