ЕС започна санкционна процедура срещу Полша

Европейският Съюз започна санкционна процедура срещу Полша във връзка със спорната полска реформа за съдопроизводство, заради която Варшава може да се лиши от правото на глас в ЕС.

 

Това става ясно от заявлението на Европейската Комисия, което звучи по следния начин:

 

«На 3 юли 27 от 72 съдии от Върховния Съд рискуват да излязат на пенсия. Новият полски закон «За Върховния съд» понижава пенсионната възраст на съдиите от 70 на 65 години. Тази мярка също така се прилага към председателя на Върховния Съд, чийто шестгодишен мандат ще бъде предсрочно прекратен.

 

 

Съгласно закона, сегашните съдии имат възможност да заявят за стремежа си, мандатът им да бъде удължен от президента, за 3 години. За приемането на решение от страна на президента, няма установени критерии, и съответно възможности за съдебно преразглеждане на това решение».

 

По такъв начин, новите закони на Полша» подриват принципът за независимост на съдебната власт», са на мнение в ЕК.

 

Комисията настоява, на това, че «има готовност за продължаване на диалога по въпросите свързани с върховенството на правото», въпреки началото на процедурата.

 

Първият етап от процедурата завършва с иск в Съда на Европейския Съюз. Варшава има месец за внасяне на изменения. Премиерът на Полша Матеуш Моравецкий изключи обаче възможността за внасяне на изменения в закона и за каквито и да било корекции по съдебната реформа.

 

Европейският Съюз от своя страна заплаши да лиши Полша от правото й на глас в Съвета на ЕС заради съдебната реформа, но тук пък, защита и подкрепа към Полша изрази Унгария.

 

По-рано Комитетът на Европейския парламент гласува за откриването на санкционна процедура срещу Унгария заради нарушения от страна на унгарското правителство и премиера Виктор Орбан » на фундаментални ценности на ЕС.

 

 

С други думи, проявата на характер и отстояването на собствена позиция в ЕС не се толерира и се действа по схемата «санкции» .

Станете почитател на Класа