Лавров: "Ние вече живеем в пост-западен свят"

Перспективите, създадени от предстоящата среща на върха в Хелзинки между президентите на Русия и САЩ, формирането на един многополюсен свят, конфликтите в Близкия изток и сложните отношения между Русия и Запада бяха основните въпроси, разгледани от руския външен министър Сергей Лавров, в интервю за британския Канал 4.

 

Руският външен министър заяви, че налагането на нови търговски мита и икономически санкции от определени страни, отговаря на стремежа да се предотврати образуването на нов световен ред, който той нарича "пост-западен".

 

"Днес ние вече живеем в един пост-западен свят, който не е завършен във формирането си и всъщност е една цяла историческа епоха. Разбира се, след четири или пет века господство на т.нар. Колективен запад, не е толкова лесно да се адаптираме към новите реалности, към новите центрове на икономическа, финансова и политическа власт", каза Лавров, позовавайки се страни като Китай , Индия и Бразилия. Също така той счита, че когато решат континенталните си конфликти, африканските страни ще играят все по-важна международна роля.

 

Ръководителят на руската дипломация подчертава факта, че Русия иска да бъде "независим играч на международната арена, така че решенията, които взема Москва, въз основа на международното право, не трябва да се съобразяват с никакво влияние, финансови ограничения, санкции и заплахи"

 

В този смисъл той подчерта идеята, че не Русия формира новия световен ред, а този процес, резултат от естественото историческо развитие, е "обективна реалност, независима от никоя страна или правителство".

 

Според най-висшия руски дипломат, Европейският съюз се опитва да избегне начина на изгубване в този нов световен ред, нещо, което не е лесно за него, тъй като блокът на ЕС е много зависим от Вашингтон. Успоредно с това той обяснява, че някои европейски държави като Франция и Германия се стремят към независимост, поне във военните въпроси.

 

На този фон, Лавров защити действията на руските военни в Сирия да се противопоставят на "усилията на определени сили, които са влезли Сирия без покана, в желанието им да се възползват от ситуацията, за да променят картата на Близкия и Среден изток. "

 

Лавров отдава значение и на сътрудничеството между Русия, Иран и Турция за намаляване на интензивността на конфликта и създаване на формата за преговори в Астана (Казахстан), в който участват и представители на сирийската въоръжена опозиция.

 

В това отношение руският министър подчерта, че Русия защитава сирийския суверенитет, за да предотврати появата на "ново чудовище" в Близкия изток, имайки предвид американската военна и финансова подкрепа за муджахидите, борили се срещу СССР в Афганистан през 80-те години и които бяха в основата на "Ал Кайда"; както и нахлуването в Ирак през 2003 г., което роди ислямската държава, докато намесата в Либия доведе до появата на фронта Ал Нусра.

 

"Всичко, което цивилизованият Запад се опита да доведе в Близкия изток и Северна Африка, съответства на интересите на терористите", заключи той.


Интервюиращият попита Лавров за възможността да се договори на срещата на върха в Хелзинки на 16 юли премахване на западните санкции, наложени на Русия след обединението с Крим. „Това решение трябва да се вземе от онези, които ги наложиха" - отвърна той. В това отношение Лавров посочи, че Русия е научила редица полезни уроци, по-специално, че не е необходимо да се разчита на Запада в ключовите области на икономиката, а да се развиват собствените способности на Русия.


По отношение на обвиненията срещу Русия за предполагаема намеса в президентските избори през 2016 г. в САЩ. или за отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря в Обединеното кралство, както и за свалянето на търговски полет МН-17 в Източна Украйна през 2014 г., Лавров отбеляза, че всички те споделят присъда, произнесена от медии или политици, при липса на доказателства и въз основа на формулировки от типа " много е вероятно".

Станете почитател на Класа