Арабските страни поискали САЩ да не разкриват мирния план за Близкия изток?

Както стана ясно, администрацията на американския президент Доналд Тръмп предвижда мирен план в Близкия изток, на който Палестина не гледа с добро око.

 

Според палестински източници, цитирани от в. Haaretz, арабските държави са призовали Вашингтон да не разкрива какво предложението, за да не се съживи и без това високото напрежение в региона, след като Тръмп взе едностранно решение да премести посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

 

Това решение, критикувано от международната общност, беше категорично отхвърлено от Палестинската автономна власт, която отказва да бъде медиирана от Съединените щати в конфликта.

 

"Ако администрацията представи план без Ерусалим и без бежанците, ще има земетресение, чието въздействие ще подкопае стабилността в региона и никой не е готов за това", съобщава Haaretz, позовавайки се на източник, запознат с проблема.

 

Силните конфликти между арабските страни пречат на създаването на единодушна позиция по предложението на САЩ, което опровергава информацията, разпространявана от израелски медии, за предполагаемото споразумение на Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет и Йордания да се проведат преговори по предложените от Вашингтон условия.

 

Тази седмица, съветникът зет и на американския президент Джаред Кушнер, заедно със специалния пратеник на САЩ за международни преговори, Джейсън Грийнблат посети Израел, Йордания, Египет, Саудитска Арабия и Катар, където обсъди палестинско-израелски мирен проект със съответните им лидери.

 

Кушнер е посочил, че Вашингтон решил "да не ходи след" палестинския президент Махмуд Абас. "Ако президентът Абас е готов да се върне на масата за преговори, ние сме готови да участваме в обсъждането. Ако не, може да публикуваме този план" , предупреди съветникът на Тръмп.

 

В същото време, Кушнер постави под въпрос способността на Абас да сключи договор за мир с Израел, като каза, че палестинският лидер има "някои точки на диалога, които не са се променили през последните 25 години."

Станете почитател на Класа