Кой държи по-добрите карти: Ким или Тръмп?

Ким няма да си позволи необмислени реакции, които да го покажат в лоша светлина. По отношение на неговия събеседник Тръмп едва ли можем да сме сигурни. А от тази среща Китай ще научи нещо много важно

 

 

 

 

 

 

Единият поне добре се е подготвил за историческата среща. Ким Чен Ун навярно доста спокойно ще се изправи лице в лице с Доналд Тръмп. Може да се очаква, че севернокорейският държавен ръководител няма да залитне към някакви спонтанни реакции и действия, които да го покажат като размирник. По отношение на неговия събеседник обаче едва ли бихме могли да сме съвсем сигурни. Ето как изненадващо се промени ситуацията междувременно.

 

default

 

Северна Корея все още страда от санкциите, наложени на страната от ООН. Ким иска да намали този натиск, но в никакъв случай не желае да се яви в ролята на молител. Фактът, че той отстрани някои висши военни през последните седмици навярно добре е подготвило и почвата за това. Щом като в средите на севернокорейската армия има съпротива срещу курса на разведряване на Ким – а Пхенян би желал да внуши на чуждите наблюдатели именно това – би било разумно Западът да направи някои отстъпки пред умерения уж държавен глава.

 

Какво се случва обаче, когато прибързано се направят отстъпки на Северна Корея - е добре известно на цели поколения дипломати. Затова очакванията от срещата не бива да са прекалено големи. Ако в резултат на срещата се стигне до трайно подобряване на атмосферата между двете страни – това вече би било успех. За Ким Чен Ун това ще е добър резултат, но не и за Доналд Тръмп.

Въпрос на нерви?

 

Странните му изяви в навечерието на срещата с Ким излишно го поставиха под натиска да постигне успех. Но какво ще се случи, ако Тръмп постави (легитимното) си искане за цялостно ядрено разоръжаване на Северна Корея, което Ким Чен Ун не е в състояние да изпълни в краткосрочна перспектива? Проблемът е в духовния хоризонт на Доналд Тръмп.

 

Той действа така, сякаш може да постигне всичко и то незабавно. С подобен подход Тръмп ще удари на камък пред младия кореец, който предвидливо постави отношенията с Китай на сравнително стабилна основа и проби абсолютната си, изолация. А срещата в Сингапур ще даде на Китай достатъчно добър пример за това как най-лесно би могъл да постигне голямата си цел – постепенното обезвластяване на Америка.

 

Петер Щурм, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа