Предупреждение: най-лошият сценарий на изменението на климата би могъл да бъде много по-екстремен от предвижданията

Американски учени са проучили дългосрочния икономически растеж и неговите последици и са открили, че най-лошият сценарий, съществуващ в момента за изменението на климата, може да стане много по-лош от предполагаемото, съобщава New Scientist.

 

Проучването, публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), анализира възможните бъдещи щети, които може да причини развитието на икономиката в света. Според експертите, предвид перспективата на икономическото развитие, има вероятност емисиите на парникови газове да надхвърлят нивата, които преди бяха класифицирани като най-лошия възможен сценарий.

 

Изследователите разясняват четири възможни бъдещи сценария на изменението на климата, дължащи се на замърсяването на планетата, които наричат RCP (Representative concentration pathway). Засега сценарият RCP 8.5 се счита за възможно най-лош и предполага бързо развитие на икономиката без ограничения и масираното изгаряне на изкопаеми горива.

 

Според резултатите от проучването, има 35% вероятност до 2100 г. концентрацията на емисиите да надвиши параметрите на сценария RCP 8.5. Ето защо специалистите твърдят, че политиката в областта на климата ще бъде един от най-важните въпроси през следващите години, за да се предотврати световната климатична катастрофа.

Станете почитател на Класа