Ким Чен-ун обещава да се придържа към плановете за денуклеаризация

Президентът на Северна Корея Ким Чен-ун, заяви чрез канал за комуникация с Южна Корея, че се ангажира окончателно да премахне атомното оръжие на Корейския полуостров, предаде външният министър на Южна Корея, Кан Кюнг Уа, в интервю за американската верига CBS. Ангажиментът на севернокорейския лидер ще бъде обсъден на предстоящата му среща с американския президент Доналд Тръмп.

Ким Чен-ун също така посочил, че докато бъде установен мирният диалог между САЩ и Пхенян, няма да има допълнителни провокации, според Кан Кюнг-уа.

"Неговото обещание е много ценно, тъй като за пръв път думата идва директно от върховния лидер на Северна Корея, това никога не се е случвало", каза той.

Според министъра, севернокорейският лидер понастоящем обмисля официално послание за намерението си, с което ще се обърне към световната общност.

Министърът също класифицира съгласието на Тръмп да премине към преговори със Северна Корея, като "смело решение, което показва намерението на президента да реши проблема веднъж завинаги."

САЩ и Северна Корея обменят заплахи повече от година. Въпреки това, на 8 март, Тръмп прие предложението за среща на севернокорейския лидер.
Тази историческа среща може да се проведе през май, според лидера на САЩ. В момента мястото или датата на срещата не е определено.
Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва е окуражена от готовността на лидерите на Северна Корея и Съединените щати да проведат среща. В същото време Лавров подчерта, че представители на администрацията на Тръмп вече са извършили провокативни действия, които биха могли да подкопаят срещата.

Станете почитател на Класа