Мей даде на Москва 36-часов ултиматум за обяснение на случая "Скрипал" и заплашва с обширни мерки

Британският премиер Тереза Май каза пред парламентаристите, че бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му са били отровени с нервнотоксичен агент, който се произвежда в Русия. "Правителството заключи, че е много вероятно Русия да бъде отговорна", каза Май.

 

Мей отбеляза: "Или е било пряк акт на руската държава срещу нашата страна, или руското правителство е загубило контрол над този потенциално нервнотоксичен и катастрофално вреден агент и е позволило да попадне в чужди ръце", предположи министър-председателят.

 

Тя подчерта, че ако Русия не даде надежден отговор, тя ще смята, че атаката с невротоксични агенти представлява "незаконно използване на сила" срещу страната й от Русия.

 

Май е дала на руския посланик 36-часов ултиматум, за да обясни как държавата е разработила нервния агент, използван срещу Скрипал. В противен случай Москва ще трябва да се изправи срещу "обширни мерки".

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова оцени думите на Май като "политическа и информационна кампания, основаваща се на провокация". "Това бе цирково шоу в британския парламент", подчерта Захарова.

 

В допълнение, говорителката на руското външно министерство попита британския премиер за отговорността при други подобни смъртни случаи без обяснение. "Преди да пишете нови истории, някой в царството да каже с какво приключиха случаите на Литвиненко, Березовски, Перепилични и много други, които мистериозно умряха на Британска територия", каза дипломатката.

 

От своя страна, руският президент Владимир Путин посъветва Великобритания, да разреши случая с отравянето на Сергей Скрипал, преди обсъждане на инцидента с Москва.

Станете почитател на Класа