Лев Федотов: Московският Нострадамус

Ученикът Лев Федотов станал известен благодарение на своите дневници, които попаднали у неговия приятел от детството – писателя Юрий Трифонов.

 

Тези дневници не били обикновени, а хроника на предвоенните и военните събития; юношата почти точно определил датата на началото на Великата отечествена война и дори нарисувал как ще протече тя.

 

Леонардо от 7-и Б


Лев Федотов се родил през 1923 г. в семейството на партиен работник и гардеробиерка в един от московските театри. До 1932 г. семейството живеело в хотел “Национал”, след това – в прочутия Дом на Набережной. Лев учел в училище №19 и дружил с бъдещите писатели Михаил Коршунов и Юрий Трифонов. Според Трифонов Лев се интересувал от минералогия, палеонтология, океанография, рисуване и музика; любимата му опера била “Аида”. Юношата изучавал джиу-джицу и въпреки че бил късоглед и страдал от плоскостъпие, имал намерението да се отдаде на пътешествия. Бащата на Лев починал трагично през 1933 г. и се наложило майка му да издържа семейството.

 

В училището Федотов бил известен като “Хумболт” и “Леонардо” от 7-и Б. Но момичетата странели от него, защото погледът му бил втренчен и тайнствен, а момчетата гледали на него като на чудо. Федотов жадно поглъщал науките и изкуството, цялата музика и четял много книги. Той живеел с усещането, че има малко време, а трябва да успее много.

на 20 години Лев заминал за фронта като доброволец, но не доживял до Победата. На 25 юли 1943 г. камионът с войници, сред които бил и той, бил бомбардиран.

 

Случайното откритие


Дневниците на Федотов били открити случайно от Трифонов през 1980 г. Трифонов посетил майката на Лев и поискал дневниците му, за да ги използва в пиесата “Домът на Набережной” в Театъра на Таганка. Майката на Лев му дала няколкото окъсани тетрадки, в които той пишел всеки ден.

 

В тях записвал всичко, до най-малките подробности. На 27 декември 1940 г. Федотов описал диспута със своите съученици за полетите в Космоса. Тогава той нашега заявил, че американците ще полетят до Марс през 1969 г. Само че леко сбъркал – американците летяха до Луната…

 

Главното в дневниците били събитията през 1941 г., тяхната оценка и прогнози. Трифонов прочел дневниците и бил потресен; онова, което описал Федотов, нямало обяснение. Той посочил точната дата на нападението на Германия срещу Съветския съюз и описал бойните действия в началото на 1942 г.

 

На прага на войната


На 5 юни 1941 г. Федотов писал в дневника си:


“Макар че сега Германия е в дружески отношения с нас, твърдо съм сигурен, че това е само на повърхността. Така тя иска да приспи нашата бдителност, за да може в подходящия момент да ни забие нож в гърба…”

Федотов бил сигурен в победата на Червената армия:


“Аз съм твърдо убеден, че това ще бъде последната нагла крачка на германските деспоти, тъй като до зимата няма да ни победят. Победата си е победа, но това, че можем в първата половина на войната да загуби много територии, е напълно възможно…”

Федотов смятал, че германците ще нападнат страната неочаквано, без да обявят война и ще завземат Минск, Гомел, Житомир, Виница, Псков и още много други градове. Той допускал, че германците ще завземат и Киев, но бил сигурен, че столицата ще устои пред натиска на Хитлер:


“…зимата за тях в района на Москва ще се превърне в гроб!”


Той предсказал, че Ленинград, стиснат в обсада, няма да капитулира.


Лев бил съкрушен от факта, че страната ще загуби много територии.


“Ако бяхме се въоръжавали както трябва, за нас нямаше да бъде страшен германският военен механизъм и войната за нас веднага щеше да придобие настъпателен характер…”

Федотов бил критично настроен към факта, че преди войната много пари били похарчени за дворци и премии на артисти и други хора на изкуството, вместо да бъдат вложени в отбрана и за укрепване на армията.

 

В последния мирен ден, на 21 юни 1941 г., Федотов писал в дневника си:


“Сега аз очаквам бедата за цялата страна – война. Според моите сметки, ако наистина съм бил прав в своите разсъждения, т.е. ако Германия се кани да ни нападне, войната трябва да избухне в близките дни на този месец или в първите дни на юли… Сега, в последните дни, когато се събуждам сутрин, се питам – а може би в този момент на границата вече гърмят първите залпове? Сега войната всеки ден чука на вратата…”

Федотов предрекъл, че САЩ ще влязат във войната, когато ги принудят, защото според него “американците най-много обичат да правят оръжия, да губят време за разглеждането на закони, а не да воюват…”.

Пълното съвпадение


Сутринта на 22 юни се обадила лелята на Лев, която му съобщила, че Германия е нападнала Съветския съюз. Веднага след това Федотов записал в дневника си:


“… Аз бях поразен от съвпадението на моите мисли с действителността! Не ми се побираше в главата! Вчера вечерта писах в дневника за предчувствието си за война и сега тя започна. Това е чудовищна истина… По-добре да не бях се оказвал прав!”

“Мисълта за война с Германия ме тревожеше още през 1939 г., когато беше подписан прочутият акт за ненападение и дружба с Русия с германските деспоти – разсъждавал Лев на 25 юни, – и когато нашите части преминаха границите на Полша, играейки ролята на освободители и защитници не полските бедняци…” – писал той.

 

Как успял Федотов с такава точност да предскаже събитията? Това отчасти обяснява той самият:


“Нямах намерението да бъда пророк, но тези мисли възникнаха у мене във връзка с международната обстановка, аз успях да ги подредя в логически ред и ми помогнаха разсъжденията и догадките…”

“Може би, след победата над фашизма, ще имаме възможността да се срещнем с последния враг – капитализма на Америка и Англия, след което ще възтържествува абсолютният комунизъм…”

В един от първите дни на войната Федотов писал:


“Днес сводката от фронта не е лоша: беше ясно, че германците, са спрени; но не се съмнявам, че те ще продължат по-нататък. Те могат да се укрепят на завзетите позиции и отново да минат в настъпление…”

Дневниковите записи на Лев Федотов били прекратени един месец след началото на Великата отечествена война – на 27 юли 1941 г.

Станете почитател на Класа