Лавров за отношенията между Мексико за Русия

"За Русия, Мексико е една от традиционните партньори в Латинска Америка и Карибския басейн, отношенията ни се коренят в историята", заяви Сергей Лавров в интервю за Екселсиор.

Руският външен министър припомни, че през тази година се чества 127-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни, а също и 20-годишнината от подписването на Декларацията за принципите на отношения на сътрудничество.

"Нашите народи са обединен от чувства на приятелство, доверие и взаимно съчувствие", каза Лавров. Дипломатът припомни, че в началото на ХХ век Мексико стана съдба за изтъкнати руснаци, като балерината Анна Павлова, поетът Владимир Маяковски, кинорежисьорът Сергей Айзенщайн и ученият Николай Вавилов.

Той припомни също руския етнограф Юрий Кнорозов, който дешифрира древна писменост на маите, и подчерта, че руснаците "проявяват голям интерес към делата на мексиканците Диего Ривера, Хосе Клементе Ороско и Дейвид Алфаро Сикейрос.

Освен културните връзки, Лавров посочи, че миналата година търговският обмен между Русия и Мексико възлиза на 1,4 милиарда долара и че вече има важни инвестиционни и инфраструктурни проекти.

"Днес самолетният флот на мексиканската авиокомпания Интерджет има 22 пътнически самолета Sukhoi Superjet 100", каза ръководителят на руската дипломация. В допълнение, той каза, че "има положителна динамика" в областта на енергийното сътрудничество, за което допринасят Росатом и Лукойл.

Сред мексикански партньори, които вече оперират на руския пазар Лавров подчерта компанията Nemak, който откри през 2015 г. в района на Уляновск завод за производство на автомобилни компоненти, както и създаването от Gruma Foods на компания за производство на храни.

"Има много добри перспективи за сътрудничество в областта на авиационната индустрия, корабостроенето, химическата и фармацевтичната индустрии, както и в областта на морското инженерство, енергетиката, автомобилостроенето, железопътния транспорт и селското стопанство", заяви руският външен министър.

„Що се отнася до избирателния процес, това е вътрешен въпрос за Мексико, а Русия ще развива отношения с президента, който бъде избран от мексиканския народ", каза руският дипломат.

В тази връзка, Лавров характеризира отношението на руското правителство с думите на мексиканския национален герой Бенито Хуарес, който казва, че "принципът на ненамеса, който е едно от първите задължения на правителствата, е зачитането на свободата и правата на народите. "

Руският външен министър поздрави мексиканците за "безспорната победа" на Мексико в квалификациите за Световното първенство в Русия през 2018 г.

По отношение на заплахите от страна на ислямската държава Лавров подчерта, че безопасността на играчите и феновете е "абсолютният приоритет" на руските власти и правоприлагащите органи вземат всички необходими мерки.

Станете почитател на Класа