Известните летящи хора от Мексико в битка с пивоварна за техните церемонии

Легендата разказва, че когато спряли да благодарят на Майката Земя за всички нейни дарове, древните жители на Мезоамерика започнали да страдат от недостиг на храна. За да се промени това, те решили да използват стволовете с огромни размери, за ритуал, в който четирима млади и един духовен водач са най-близо до Слънцето и може да поднесат благодарност спускайки се вързани, на спираловидни кръгове.

Като се прекланя по този начин пред земя, вода, вятър и огън, коренното население на Мексико празнува тази церемония, която влезе през 1999 г. в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Заради всичко което означава този танц, по-рано практикуван от Халиско до Коста Рика, местните жители групирани в Съвета за защита и опазване на ритуала на церемонията са възмутени от използването на ритуала от едно дружество произвеждащо бира.
От май 2016 г. пивоварната Cuauhtémoc-Moctezuma стартира като част от своята кампания да "чества кварталите на Мексико" в серия от етикети за бутилки, създадени от млади хора от различни части на страната. Те показват фигури, представляващи по неподходящ според местните начин и използват ритуала за чисто комерсиални цели.

Станете почитател на Класа