НАТО споделя желанието на Тръмп за диалог с Русия

В опит да се справи със страховете в Европа, че Вашингтон вече не е напълно ангажиран с бъдещето на НАТО, Столтенберг, след разговори с българския президент Румен Радев заяви пред репортери в Брюксел, че новата администрация на Тръмп ще подкрепи ролята на Алианса в поддържането на трансатлантическата сигурност.

Столтенберг заяви, че при последните телефонни разговори с Доналд Тръмп и американския министър на отбраната Джеймс Матис, "те излъчват убеждение, че Съединените щати остават ангажирани с НАТО и трансатлантическите връзки" .

Американски войски и тежки оръжия започнаха да пристигат в Европа през Германия в началото на януари, като част от мисия, предназначена да отблъсне една предполагаема "руска заплаха." Осемдесет и седем американски бойни танкове, 144 бойни автомобили Брадли, както и 3500 войници пристигнаха в близост границите на Русия като част от ъпгрейдванена НАТО, решено на срещата на върха на алианса в Варшава през юли миналата година.

Докато Тръмп и екипа му сигнализираха за възможно размразяване и търсят връзки с Москва, Столтенберг подчерта, че в който и да е диалог с Русия трябва да се подхожда от позиция на силата.

"Посланието от новата администрация е, че те също искат диалог с Русия, но на базата на силата и мисля, че това е точно послание на целия алианс," каза Столтенберг.

Станете почитател на Класа