"Вашингтон пост": Руските системи S-300 принуждават САЩ да смени сценария в Сирия

Инсталацията от Русия на на интегрирана система за противовъздушна отбрана в Сирия е отдалечила много администрацията на Обама от атакуване въздушните сили на националната армия. В допълнение разгръщането е установило важна пречка за създаване на забранена за полети зона в Сирия, за която се застъпват и Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп, според статия в "The Washington Post".

Разполагането на батареите на мобилните ракети S-400 и S-300, заедно с други системи с по-малък обхват, дава на Русия възможността да сваля самолети и крилати ракети в радиус от около 400 km във всички посоки от Западна Сирия. В действителност, няколко руски зенитни системи покриват цялата страна, както и значителна част от Турция, Израел, Йордания и Източното Средиземноморие.

"Нямаме гаранция, че някой от нашите самолети е в състояние да избегне S-300", каза американски служител по отношение на възможностите на напредналите изтребители F-35.

Други възможности, разглеждани от командването на Пентагона, са значително увеличение на доставките на оръжие за кюрдите и увеличаване на количеството и качеството на доставките на оръжие за бунтовниците в Алепо.

Руското министерство на отбраната съобщи на 4 октомври за инсталация на няколко батареи противовъздушни ракети S-300, в своята военноморска база в Тартус на сирийското крайбрежие на Средиземно море, а Москва вече е инсталирала системи S-400 с голям обсег след инцидента с руския Су-24 бомбардировач, свален от турски F-16.

Станете почитател на Класа