Русия успешно тества своя "убиец на самолетоносачи"

Ракетите P-700 Гранит, свръхзвукови круизни анти-кораб ракети руско производство, бяха тествани успешно на 16-ти октомври на остров Северни, в руския северен архипелаг Новая земля, в рамките на годишните маневри на Северния флот, съобщава руската информационна агенция ФАН.

"Свръхзвукови ракети Гранит са били изстреляни от подводни позиции на високи географски ширини в Баренцово море. За първи път са извършени удари срещу трудни цели, разположени във вътрешността на брега на остров Северни", заяви говорителят на Северния флот, капитан Вадим Сегра.

Тези военни маневри са част от проекта ядрени подводници 949A, предназначени за борба с вражески кораби, главно срещу групи самолетоносачи. За това, подводниците K-410 Смоленск са оборудвани с крилати ракети Р-700 Гранит, разговорно известни в Русия като "убийци на самолетоносачи", защото са били създадени с тази цел.

Основната характеристика на тези ракети, в допълнение към обхват от 700 км, е страхотната скорост и мощност на бойните глави, в допълнение към управление на полета и автоматичен избор на своите цели. Възможността за постигане на наземни цели също е функция на тези ракети, което до момента не е официално потвърдено.

Станете почитател на Класа