Тежка битка за Мосул

Американският президент Барак Обама заяви, че предстои тежка битка по връщането на контрола върху иракския град Мосул, който от 2014 г. е в ръцете на „Ислямска държава".
Въпреки това според него офанзивата на иракската армия, подкрепяна от кюрдски сили и водената от САЩ международна коалиция, е „голяма стъпка напред".
„Сигурен съм, че „Ислямска държава" ще бъде победена в Мосул и това ще бъде друга стъпка към тяхното окончателно унищожение", каза Обама по време на съвместна пресконференция с италианския премиер Матео Ренци във Вашингтон.
Въпреки това американският лидер предупреди, че тази победа няма да е лесна.
„Мосул ще бъде трудна битка. Ще имаме успехи и поражения", каза той.
По думите на държавния глава в момента в града живеят около 1 млн. цивилни, чиято безопасност също е сред приоритетите на Вашингтон.
В изказването си Обама не пропусна да отправи критики към кандидата на Републиканската партия за президент Доналд Тръмп и неговото безпрецедентно ласкателство спрямо руския президент Владимир Путин
"Продължителното ласкателство на Тръмп към Путин и степента, до която той изглежда моделира много от своите политики и подходи спрямо тези на Путин, са безпрецедентни.

Станете почитател на Класа