Новият "невидим" разрушител на ВМС на САЩ влиза в действие

Най-модерният разрушител на военноморските сили на САЩ, американския военен кораб Zumwalt, е влязъл в експлоатация на 15 октомври, съобщава ABC News.

На церемония по този повод в пристанищния град Балтимор, Мериленд, ръководителят на тихоокеанското командване на САЩ, адмирал Хари Харис, каза, че "ако Батман имаше военен кораб, той щеше да бъде Zumwalt".

Секретарят на военноморските сили на САЩ, Рей Мейбъс, междувременно, описа кораба като "квантов скок" за ВМС. Според него, това е първият кораб от този вид, който ще бъде началото на нов клас кораби с нови функции и системи.

Новият кораб, който тежи около 15 000 т, е оборудван с най-новите технологии за провеждане на защитни и нападателни операции. Според командира на кораба, Джеймс Кърк, тези системи осигуряват генериране на мощност на 78 мегавата, "достатъчна, за да доставят електричество на малък град или среден бизнес".
Стелт технология прави Zumwalt почти "невидим" за врага. В радарите той ще се появи като много по-малък кораб, а ниското ниво на шум, излъчван по време на движение, ще направи още по-трудно да се открие корабът.

Въпреки големите си размери, дължина 165 и ширина 25 метра, персоналът на кораба ще бъде само 147 души, понеже голямото техническо оборудване прави ненужен по-голям екипаж.

Мисията на разрушителя ще бъде в плитките крайбрежни води, да подкрепя с огън сухопътните сили и да сваля въздушни цели, както и борбата срещу други военноморски цели. Корабът е оборудван с нов радар, сонар, ракети от 160 км обхват и мощни огнестрелни оръжия. Общата му стойност е около 4 400 милиона долара.

Станете почитател на Класа