Формират екипа за Брекзит

Преговорите на Великобритания за напускане на ЕС ще бъдат контролирани от група от 12 министри, която включва всички най-изявени евроскептици в кабинета на Терезе Мей, знак, че премиерът планира категорична раздяла с ЕС, съобщи Блумбърг.
Комитетът ще надзирава преговорите за напускане на ЕС и създаването на нова свързаност между Обединеното кралство и ЕС, и политиката за международната търговия, гласи правителствен документ, до който Блумбърг се е добрал.
Групата включва всички 6 члена на кабинета на Мей, които участваха в кампанията за напускане на ЕС по време на референдума: външният министър Борис Джонсън, министърът по международната търговия Лайъм Фокс, министърът по Брекзит Дейвид Дейвис, министърът за международно развитие Прити Пател, транспортният министър Крис Грейли и екоминистърът Андреа Лидсъм.
Структурата на комитета засилва страховете на бизнеса и инвеститорите, че Мей планира т.нар. твърд Брекзит, при който правителството ще приоритизира контрола върху имиграцията пред достъпа до зоната за свободни търговия и услуги на единния пазар.
Световните банки предупредиха, че ще бъдат заставени да преместят хора и операции от Лондон в други градове от ЕС, ако Мей не успее да осигури сделка, която да им позволи да продължат да осигуряват услуги в останалите 27 страни.
Несигурността на бъдещите връзки с ЕС доведе до срив на британската лира, която е на 30-годишен минимум спрямо долара.
Кабинетът на Мей е 23-членен, но само четвърт от министрите подкрепяха решението за Брекзит. А сега се оказва, че половината от новия комитет е съставена точно от тях. Останалите 6 члена на Комитета за напускане и търговия с ЕС, както групата официално е наречена, поддържаха кампанията Великобритания да остане в ЕС. Сред тях са финансовият министър Филип Хамънд, министърът на вътрешните работи Амбър Руд и социалният министър Деймиън Грийн.
В британската система на управление съставените от министри комитети могат да приемат колективни решения, които да задължават цялото правителство.

Станете почитател на Класа