WikiLeaks: Така Уолстрийт конструира кабинета на Обама

От миналия петък, WikiLeaks пусна хиляди имейли, за които се твърди, че са откраднати от бизнес профила на Джон Подеста, настоящият ръководител на кампанията на Хилъри Клинтън. В седемте транша, през които бе разкрита важна информация, поставяща Демократическата кандидатка върху тънък лед, има един имейл, останал незабелязан от медиите, който е вероятно да се окаже един от най-важните.

Този изтекъл документ, датира от 6 Октомври 2008 г., когато все още има един месец до провеждане на президентските избори, довели президента Барак Обама в Белия дом. По това време, Джон Подеста е бил част от преходния екип на тогавашния кандидат и, наред с други въпроси, имал отговорността да определи бъдещото правителство.

Имейлът е написан от Майкъл Фроман, настоящ представител на търговията на САЩ, който по това време е работил за Citibank. С гриф "Листи", той се обръща към Подеста с три приложени документа.

Първият документ се нарича "Списък на многообразието" и се отнася до кандидатите, които биха могли да заемат ръководни позиции в новия кабинет в зависимост от техния произход: афро-американци, латиноамериканци, азиатските американци, американски индианци, американски мюсюлмани и кандидати с увреждания. "Списъците продължават да растат" пишеФрома на Подеста, "но това са имената до този момент, които се препоръчват за високи постове от няколко източника."

Вторият документ, наречен "Списък на жените", е списък, който Подеста не е поискал, но Фроман е подготвил и е подобен на посочените по-горе, но отразява потенциала само на жените кандидати.

И най-важното, третия документ, наречен "Примерен кабинет " показва списък с имена, които могат да заемат различни позиции в рамките на бъдещата администрация на Обама. Фроман пише, че "с риск да изглежда самонадеяно" е разработил и списък за определяне на кандидатите "за всяка позиция." "Очевидно е, че са възможни няколко версии. Това е само един пример, за да покаже как би могъл да успее" пише той.

Майкъл Фроман тогава е в Ситибанк – банката, която след четири месеца ще стане най-големият получател на помощ от правителството – и тя вече е набелязала бъдещия кабинет на президента Обама, още преди избирателите да стигнат до урните: Ерик Холдър в Министерството на правосъдието, Джанет Наполитано в МВР, Робърт Гейтс в отбраната, Рам Емануел като началник на персонала, Питър Орзаг в Службата за управление и бюджет, Арне Дънкан в образованието, Ерик Шинсеки при ветераните, Катлийн Себелиус на здравеопазването и човешките ресурси, Мелъди Барнс в Съвета за национална политика, Тимъти Гайтнър в Министерството на финансите и т.н.

Станете почитател на Класа