ЦРУ се подготвя за безпрецедентна кибератака срещу Русия

Администрацията на Обама планира тайна безпрецедентна кибер атака срещу Русия в отговор на твърдението за руска намеса в президентските избори в САЩ, съобщи NBC News, позовавайки се на източник от разузнаването.

Според няколко служители и бивши служители с познаване на ситуацията, Белият дом е възложил на ЦРУ да разработи предложения за широка кибер операция за тормоз и "злепоставяне" лидерите на Кремъл.

NBC News отбелязва, че източниците не дават подробности за това какви точно стъпки ще предприемат от ЦРУ, но отбеляза, че агенцията вече е започнала избор на кибернетичните цели и подготовка за операцията.

На 7 октомври, правителството на САЩ формално обвини Русия "че се намесва в изборния процес в страната" и американското разузнаване "е уверено", че Русия стои зад последните кибератаки срещу имейл акаунти на някои публични личности и американски организации.

Дмитрий Песков, говорител на президентството на Русия, нарече тези твърдения "глупости". "Сайтът на президента на Русия е нападнат от десетки хиляди хакери всеки ден. Много от тези атаки са с произход от територията на САЩ. Но ние не обвиняваме Белия дом или Лангли [централата на ЦРУ]" каза той.

Станете почитател на Класа