Обама нарече Путин " шеф на КГБ" в бясна атака срещу Тръмп

Президентът на САЩ Барак Обама, обясни по време на реч в Охайо, защо по негово мнение, избирателите не трябва да гласуват за Доналд Тръмп на изборите през ноември. Причината е, че Тръмп чувства възхищение към Путин, нещо, което не се харесва много на настоящия обитател на Овалния кабинет.

Обама се е обърнал с ирония към републиканците: "Вие сте партията, която стои твърдо във външната политика и се противопоставя на Русия, но имате за кандидат човек, който вярва, че Владимир Путин, бивш шеф на КГБ, е образец. Извинете, какво се случва всъщност? " го цитира вестник Вашингтон пост .

Всъщност, настоящият президент на Русия никога не е бил начело Държавната комисия по сигурността на СССР (КГБ), въпреки че е бил в организация в продължение на 15 години. Путин завършва с чин подполковник през 1991 г. Няколко месеца по-късно КГБ престана да съществува, премина през няколко преустройства, за да се превърне през 1995 г. във Федерална служба за сигурност (ФСБ).

Путин се върна на улица Лубянка и първият руски президент Борис Елцин го назначи за директор на ФСБ. Той е на тази позиция в периода от юли 1998 г. до август 1999 г., но без правомощията, които са имали лидерите на бившата КГБ .

По време на президентската си кампания Доналд Тръмп заяви на няколко пъти, че Путин има повече лидерство от Обама. Кандидатът на републиканците отрече да прави комплименти на руския лидер. "Просто казах, че Путин е по-силен лидер, отколкото Обама," настоя той на републиканския форум, посветен на националната сигурност.

Станете почитател на Класа