Разрушителната сила на модерна ядрена бойна глава

Известният руски журналист Александър Голц, автор на няколко книги на военна тема, публикува в "Jane's Defence", какви са реалните опасности от евентуалното използване на ядрени оръжия.

Силата на ядрени бойни глави, монтирани на стратегически ракети, варира между 150 и 550 килотона (един килотон се равнява на 1000 тона TNT). Трябва да се има предвид, че бомбите, опустошили през 1945 г. Хирошима и Нагасаки, са били с мощ 15 и 21 килотона.

Според оценки, цитирани от журналиста, експлозията на заряд равностоен на 550 килотона ще разруши всички сгради в радиус от 5 километра от епицентъра. Разрушения в различна степен ще има на 30 км. Според последния договор за съкращаване на стратегическите въоръжения (СТАРТ-III), Русия и САЩ имат по 1550 ядрени заряда с подобна мощност.

Експертът не изключва ефектите на "ядрена зима", явление, което умножава първичните последици от експлозиите.

"Това е най-известната, но не и единствената теория за екологичните последствия от война с ядрени оръжия", припомня Голц. Тя е разработена от американски учени през 1983 г. Идеята е, че след поредица от мощни експлозии и последващи пожари, стотици милиони тонове дим и пепел ще се издигнат в стратосферата и ще блокират слънчевата светлина. Недостигът на слънчева светлина ще доведе до спадане на температурата на повърхността на планетата, а в резултат - до масовата смърт на хора, животни и растения.

Станете почитател на Класа