Проекторезолюция за Йемен

Великобритания ще внесе в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция с искане за незабавно спиране на огъня в Йемен след като въздушен удар по погребална процесия уби над 140 души, обяви британският постоянен представител в световната организация Матю Райкрофт, предаде АФП.
Лондон реши да внесе резолюция след като Москва блокира британско изявление, което осъжда въздушния удар, извършен по всяка вероятност от предвожданата от Саудитска Арабия коалиция.
Руският постоянен представител Виталий Чуркин каза, че текстът е „разводнен" и настоя за „сериозно преосмисляне" на подхода към влошаващата се ситуация.
От август 2014 година в Йемен продължава противоборството на правителствените сили и движението „Ансар Алах". През март 2015 година в конфликта се намеси коалиция, начело със Саудитска Арабия, която се сражава срещу подкрепяните от Иран бунтовници хуси, завзели големи територии и столицата Сана. Русия, която е в приятелски отношения с Иран, критикува западната подкрепа за саудитската коалиция.
Провелите се в Кувейт няколкомесечни преговори за мир в Йемен не дадоха съществен резултат.

Станете почитател на Класа