Facebook и Google ще положат в Пасифика кабел за ултрабърз интернет

Pacific Light Company Communication, със седалище в Хонг Конг, е планирала подводен кабел в Тихия океан, който ще осигури интернет със скорост от 120 терабита в секунда. Проектът планира да инсталира близо 12800 km кабел с пет чифта оптични влакна между специалния район на Китай и град Лос Анджелис (Калифорния, САЩ).

Facebook и Google ще инвестират около 400 милиона долара, за да се произведе и потопи кабелът, блиндиран срещу акули. Всеки от компютърните гиганти ще има своя собствена част от кабела, което ще им позволява да запазят поверителността на личните данни. Очаква се кабелът Pacific Light Cable Network (PLCN), да бъде въведен в експлоатация през 2018 г..

Компанията на Марк Цукерберг вече разработва подобен проект през Атлантическия океан, но заедно с Microsoft. Този кабел ще предостави скорост на предаване на данни от около 160 терабита в секунда. Както е планирано, трансатлантическия кабел, който ще свързва центровете за данни на Билбао, Испания и Вирджиния Бийч (САЩ), ще започне да функционира по-късно тази година.

Междувременно, Google вече има дял в пет подводни кабели. Неговата администрация одобри партньорство с Facebook, за да се постигне максимална скорост на интернет между Северна Америка и най-развитите индустриални региони на Източна Азия.

Както отбеляза CNN, двете компании са блокирани в континенталната част на Китай. Въпреки това, те все още имат достъп до специалните икономически региони. Проектът ще осигури способността на Хонконг да поддържа едновременно 80 милиона HD видеоконферентни връзки с Лос Анджелис.

Станете почитател на Класа