Джонсън цитира "Кръстникът", отхвърляйки испански иск за Гибралтар

Британският външен министър, Борис Джонсън, представи на Комисията по външните работи на Камарата на общините становище, че ще поддържа правителството във връзка със стремежите на Испания да споделят суверенитета над Гибралтар. За да оправдае "непреклонната" позиция той използва израза на Вито Корлеоне във филма "Кръстникът".

"Не забравяйте, Марлон Брандо в Кръстникът, когато той каза:" Аз трябва да кажа, че моят отговор е не" каза той, като имитира дрезгавия глас на сицилианския капо на мафията.

Британският външен министър също бе запитан дали правителството на Тереза Мей ще поддържа "мека дипломация" или "твърда линия". "Ще видите неумолима, мраморна и твърда като скала устойчивост " отговори той, като същевременно настоява, че позицията ще бъде "твърда, но учтива".

Излаожението на Джонсън дойде след като испанското правителство поиска да обсъдят с Обединеното кралство съвместен суверенитет над спорната територия, което бе отхвърлено както от Лондон, така и от главния министър на Гибралтар, Фабиан Пикардо.

"Ние сме много наясно, че не виждаме причина да се промени суверенитета на Гибралтар,"

Междувременно премиерът Тереза Мей посети испанския премиер Мариано Рахой, в Мадрид, за да се анализират промените от "Brexit" върху връзката между двете страни.

Станете почитател на Класа