Така пропадна таен план на Хитлер да бомбардира Ню Йорк

Германският пилот Петър Ото Брил умира на испанския остров Майорка през 2013 г., но преди да умре, той сподели с местен историк някои спомени, както писмени, така и устни, които могат да хвърлят светлина върху един от най-смелите военни планове на Третия райх. Главнокомандващият на Луфтвафе, Херман Гьоринг, искал да бомбардира Ню Йорк, а Хитлер дори предвиждал възможността за пръскане на града с радиоактивен пясък.

Брил не знае много за материалите, с които немската авиация е искала да превърне в пепел най-големият град в Съединените щати, но уточнил, че самолети на Луфтвафе трябвало да накажат САЩ за присъединяване към съюза срещу Германия. Избран е Heinkel 177 Greif. Въпреки това, тежкият бомбардировач имал някои недостатъци, които попречили на превръщането на плана в реалност.

Сред недостатъците на апарата пилотът подчерта проблеми с двигателите, които често се подпалвали. В допълнение, автономията на тези тежки бомбардировачи била само 6500 километра, а разстоянието, което е трябвало да пътува за да постигне целта си и да се върне към някое летище в Европа е почти двойно. За да се преодолеят недостатъците на Henkel опитали всичко - от промяна на двигателите до пестене на гориво по време на полета им с изключване.

Брил също участвал в опит да се свърже бомбардировач Junkers Ju 390 с "паразит"Месершмит, който да извърши нападението над Ню Йорк, след преминаването на Атлантика върху юнкерса. Както е описано подробно в "ABC", обучението, изключително опасно, се провело в град Торн, на полска територия, завладяна от германците през 1939.

Историкът Пере Кардона, съавтор на книгата " Дневникът на Петър Брил ", която ще бъде издадена през ноември, постави под въпрос част от информацията, предоставена на стария пилот. Например, предизвикало подозрение, казаното му от Брил, че нацистите са планирали да достигнат САЩ в края на 1945 г. Историкът преразглежда и други данни в опит да конкретизира историческите спомени.

Станете почитател на Класа