"САЩ увеличава натиска върху Русия, но тази стратегия не работи за нас"

Политическият и икономически натиск към Русия като мярка за решаване на спорове, е стратегия, която не работи, каза руският посланик в САЩ Сергей Кисляк в реч пред Училището за международни изследвания на университета Джон Хопкинс във Вашингтон, според РИА Новости.

"Съединените щати и Русия не се борят идеологически, но отношенията им, в сравнение с предходните пет години, се движат в грешна посока. Има много области, в които трябва да работим заедно. Наука, космос ... но сътрудничеството се движи към миналото. Натискът върху Русия се засилва, но това не работи при руснаците ", подчерта посланикът. "Дори и икономическите санкции не работят", добави той.
„Русия следи президентските избори в САЩ но не се меси, защото ние не се намесваме във вътрешните работи на САЩ нито с декларации нето по електронен път", каза дипломатът.

Посланикът също изрази разочарованието си от факта, че по време на предизборната кампания на САЩ се използва антируската реторика, тъй като това причинява "съпътстващи щети" на двустранните отношения. Кисляк отново подчерта, че Русия е готова за диалог със САЩ, но въз основа на взаимно уважение.

Според Кисляк, в момента не съществува риск от ядрена война. "Не мисля, че рискът от ядрена война днес е много голям", каза Кисляк. "И в двете страни има достатъчно разумни хора," добави той.

Посланикът се съгласи, че отношенията между Русия и САЩ са "най-лошите от края на Студената война." Руският дипломат смята, че основната отговорност за това е на страните от НАТО, които се държат агресивно по границите на Русия.

Идеята за създаването на забранена за полети зона в Сирия е далече от ситуацията на място, каза посланикът. В допълнение, Кисляк отбеляза, че Русия може да започне преговори с представители на сирийската опозиция и отбеляза, че най-малко една опозиционна група в Сирия в момента е в процес на подготовка за преговори.

Русия "няма морално или законово право" да екстрадира бившия служител на Националната агенция за сигурност Едуард Сноудън, за да бъде съден в САЩ, подчерта Кисляк. Посланикът отбеляза, че Русия и САЩ нямат споразумение за обмен на граждани, заподозрени в престъпления.

Станете почитател на Класа