Китай развива най-малкия ядрен реактор в света

Китайската академия на науките прогресира в проект, който може да направи революция в развитието на ядрената енергетика, тъй като работи по най-малкия реактор в света, според вестник South China Morning Post.

Само 6.1 на 2.6 м, реакторът, известен като "hedianbao" или преносима ядрена батерия, може да бъде на разположение в рамките на пет години и да работи в продължение на десетилетия, преди да се презареди. Този малък генератор, който дори може да бъде транспортиран в контейнер, може да генерира топлинна енергия 10 мегавата, които преобразувани в електричество, ще захранват 50 000 домакинства.

Професор Хуанг Кунюнг, един от ръководителите на проекта, каза, че въпреки, че някои от средствата идват от военния сектор, се очаква тази нова технология да е от полза за цивилните.

Възможното разполагане на реактора в Южнокитайско море поражда опасения сред природозащитниците, които предупредиха, че ако има радиационна авария би било катастрофално за околната среда. Те също така отбелязаха, че всяко увеличение на температурата на морската вода може да има драматични последици за морската флора и фауна.

"Рибите и други морски създания не могат да устоят на драматична екологична промяна, причинена от масивно обезсоляване и повишени температури, произтичащи от ядрен реактор", предупредиха изследователи от Океанския Университет на Китай.

Станете почитател на Класа