Защо е истерията в САЩ след разполагането на руска ракетна система S-300 в Сирия

Руското министерство на отбраната потвърди, че една батарея ракетни установки на руската система за противовъздушна отбрана S-300 е бил изпратена в Сирия, за да защити руската военноморска база в град Тартус и военните кораби.

Руската военноморска база в Тартус има нужда от въздушно покритие, докато комплексът S-400 разгърнат в Химеймим има за цел да защити специфичните въздушни операции и не е достатъчен капацитетът му му да решава ежедневните проблеми. Ракетният щит S-400 е предназначен за управление на въздушното пространство на разстояния до 500 км.
Увеличаване на въздушната безопасност на Химеймим и Тартус е спешно сега, защото джихадистите преминават към терористични методи след претърпяните военни поражения.
Джихадистите не разполагат с крилати ракети и самолети със стелт технология, но с наличните материали са в състояние да произвеждат и да използват оръжия, които могат да причинят сериозно увреждане на цели с малък обсег.

Капацитетът на S-300 се изисква за да пресече подобни атаки и бомбардирането на руското посолство в Дамаск само потвърди значимостта на опасенията на Москва.

От гледна точка на САЩ, разполагането на S-300 в Тартус е насочено срещу тях, тъй като ислямска държава не разполага с крилати ракети или самолети. Експертите припомнят, че създаването на нов противоракетен щит на САЩ в Източна Европа е било първоначално оправдано със защитата "срещу Иран", който също няма ракети с голям обсег. Ето защо, ако американската страна няма да използва крилати ракети срещу позициите на войските на сирийското правителство или срещу руските военни бази и съоръжения, Пентагонът няма причина да се притеснява.

Присъствието на руски военни кораби в Източното Средиземноморие и системата S-400 не са причинили истерия в Пентагона и в медиите. Но сега -след провала на американската страна в сътрудничеството с Русия в Сирия, ситуацията се е променила.

Последните въздушни удари от страна на Съединените щати и техните съюзници срещу позициите на сирийските войски в Дейр ез-Зор и хуманитарен конвой в Алепо са повдигнали много въпроси към американско командване. Появата на нов руски противоракетен щит в района може наистина да повлияе на въздушната дейност на водената от САЩ военна коалиция. Самото присъствие на S-300 в Тартус "психологически ограничава" способността на самолетите на САЩ.

Станете почитател на Класа