ООН: Русия наложи вето на проекта за резолюция за "защита на АлНусра" в Алепо

Съветът за сигурност на ООН гласува в събота резолюция на Франция и Испания за прекратяване на огъня в сирийския град Алепо, предложение, което води до незабавно прекратяване на бомбардировките, на военните полети над града и спешно разпределение на хуманитарна помощ за всички райони под обсада.

В резултат на гласуването, резолюцията получи мнозинство от гласовете. Въпреки това, Русия използва правото си на вето и по този начин се предотвратява заключването на въздуха над Алепо. Според изявления на руското външно министерство, ветото е наложено, защото резолюцията ще послужи за "защита, прикриване и реорганизиране на терористите от АлНусра."

"При обсъждането руската делегация предложи редица конструктивни корекции, фокусирани върху предоставянето на повече обективност на резолюцията и необходимостта да се разделят силите, известни като умерена опозиция от терористите“, заяви руското външно министерство в изявление.

"Този опит за злоупотреба с властта на Съвета за сигурност потвърди френската мания за противоконституционна смяна на властта в Сирия, основана на използването на международния тероризъм като ресурс, който вече получи щедри доставки от чужбина", заключи изявлението.

Руският представител в ООН, Виталий Чуркин заяви, че инициативата не търси пробив в ситуацията в сирийския град, а има за цел да провокира ветото на Москва.

Станете почитател на Класа