"Край на световната икономика, каквато я познаваме"

Световната банка и Международният валутен фонд (МВФ) се срещат тази седмица във Вашингтон за годишната си среща на върха в момент, когато световната икономика е изправена пред големи икономически предизвикателства от промените в последните десетилетия, според Боб Хенели в американското списание "Salon".

Анализаторът отбелязва, че има все повече доказателства, че се провежда неизбежно разпадане на глобалния консенсус, който позволи създаването на тези големи финансови институции след Втората световна война и че тази нова реалност ще доведе до "края на световната икономика, такава каквато я познаваме ".

Хенели показва, че нивата на търговия и на глобалния икономически растеж продължават да разочароват и централните банки на Европа, Япония и САЩ са се изчерпали на идеи за това как да се възстановят икономически темпове от преди кризата на 2008 г. В допълнение, въпреки че има голяма вероятност да възникне глобална рецесия за милиарди долари в публичния и частния дълг, американският народ "е заслепен" от скандалите, свързани с президентската кампания.

Хенели вярва, че този момент на голяма глобална тревога е резултат от сливането на тенденциите, които излизат извън рамките на икономическия цикъл и изброява преобладаващите тенденции, които са допринесли за сегашната рецесия във финансовия сектор:

Застаряването на населението, глобализацията и автоматизацията на развитите икономики.

Проявата на глобалното затопляне, от повишаването на морското равнище до промените в климата.

 Няколко регионални продължителни въоръжени конфликти (Сирия, Афганистан, Ирак и т.н.)

 Неравномерното разпределение на световното богатство, което разтърсва схемите на международните икономически институции. Според Световната банка, около 1,200 милиона души страдат от крайна бедност през 2013.

 Някои критици твърдят, че тези агенции насърчават един вид колониализъм на 21-ви век и оковават развиващите се страни, заради техните национални дългове.

Боб Хенели заключава, че международните финансови институции не са успели да съкратят пропастта между най-богатите и най-бедните. В действителност, по-рано тази година доклад на Oxfam установи, че 62-те най-богати хора в света имат една и съща сума пари с най-бедната половина от човечеството.

Ето защо, докато някои наблюдатели смятат, че несъгласието на много страни с международния мултилатеризъм е резултат от "ксенофобски расизъм", съществува възможността, че истинската причина за разочарование от работата на МВФ и Световната банка е, че тези институции не са успели да постигнат глобална стабилност.

Станете почитател на Класа