"Мрежата на Путин е нападана от хиляди хакери от САЩ, но Русия не обвинява Белия дом"

  • Дмитрий Песков, говорител на руския президент, е отговорил на твърденията на правителството на САЩ за кибератаки, свързани с тяхната президентска кампания, съобщава Интерфакс.

    "Отново тази глупост! Сайтът на руския президент е атакуван от десетки хиляди хакери всеки ден. Много от тези атаки са с произход от територията на САЩ. Но ние не обвиняваме Белия дом или Лангли" каза Песков. На 7 октомври, правителството на САЩ официално обвини Русия, че "се намесва в изборния процес в страната", като посочи, че разузнаването е "сигурно", че Русия стои зад последните кибератаки срещу имейл акаунти на някои американски публични личности и организации.

    Министерството на вътрешната сигурност (DHS), каза, че нивото на планиране и усилията зад тези нападения показват, че те са били разрешени на най-високо ниво. В допълнение, САЩ смятат, че Русия действа по този начин и в други страни, за да повлияе на общественото мнение.

    Руският заместник външен министър Сергей Рябков разгледа този въпрос, като отбеляза, че не са налице валидни доказателства в подкрепа на обвинението на правителството на САЩ. "В продължение на няколко седмици се повтарят твърденията за участието ни в опит да се атакуват американски компютърни сървъри ", каза той. Дипломатът беше категоричен че "няма доказателства за такова сериозно обвинение."

    Рябков заяви, че никога не са съществували доказателства относно изявлението на американското разузнаване и дори отбеляза, че то би могло да бъде "изобретено по конкретно искане от Вашингтон, за да подтикне антируската истерия, достигнала безпрецедентни размери".

Станете почитател на Класа