Русия спира сътрудничеството със САЩ в ядрената област

Руският премиер Дмитрий Медведев подписа указ за прекратяване на споразумението между Русия и САЩ за сътрудничество в областта на научните изследвания и развитие в енергийния и ядрен сектор, съобщава РИА Новости.

Постановлението уточнява, че такова решение е било взето "във връзка с въвеждането от ограничения от САЩ за сътрудничество с Русия в областта на ядрената енергия." Руското правителство посочи, че сътрудничеството може да бъде възобновено, ако това е оправдано "от гледна точка на общия контекст на отношенията" между двете страни.

Споразумението, подписано на 16 септември 2013 г. във Виена, определя областите на научно и техническо сътрудничество в използването на ядрената енергия за мирни цели, включително и ядрената безопасност, дизайн на атомни електроцентрали, новаторски форми на ядрено гориво, използването на ядрени технологии и радиация в медицината и промишлеността, както и управление на радиоактивни отпадъци.

В споразумението се предвижда взаимно изгодно сътрудничество както и спестяване на време и средства за фундаментални и приложни изследвания в тази област.

В доклад, публикуван на интернет страницата на правителството на Русия във връзка с постановлението се посочва, че "мерките, предприети от САЩ във връзка с въвеждането на санкции срещу Русия пряко са засегнали областите на сътрудничество в рамките на споразумението“.

"Тази стъпка на американската страна е основно нарушение на споразумението, което има за цел да разшири сътрудничеството между страните в областта на научноизследователската и развойна дейност в ядрения и енергийния сектор, както и създаване на стабилна, надеждна и предвидима основа за такова сътрудничество ", се казва в доклада.

Според друга директива, публикувана на интернет страницата на правителството, Русия прекратява договора от 2010 между Росатом и Министерството на енергетиката на САЩ относно трансфера на изследователски реактори с използване на ниско обогатен уран.

В документа се посочва, че като цяло споразумението е изпълнено и че работата, за възможностите за конверсия са завършени. Подписването

Станете почитател на Класа