Яху шпионира за САЩ

През миналата година компанията Yahoo тайно е разработила софтуерна програма, която да претърсва всичките входящи имейли и да дава информация на правителството на САЩ, съобщи Ройтерс, като се позова на отлично осведомени източници, участвали в акцията.

Компанията се е съобразила със секретна заповед на правителството, като е сканирала стотици милиони потребителски акаунти по поръчка на Агенцията за национална сигурност и ФБР.

Според експерти това е първият известен случай, в който американска интернет компания дава съгласието си да проверява всички входящи съобщения, вместо досегашната практика да бъдат изследвани съхранени съобщения или да се сканира в реално време малък брой акаунти.

Не е ясно каква информация са търсели разузнавателните ведомства, но според участвал в процедурата, ставало дума за поредица от знаци. Това означава дума или израз в кореспонденция или приложен файл към нея.

Не е ясно и какви данни са били предоставени от Yahoo, както и дали други интернет компании не са участвали в такава поголовна акция.

Според двама бивши служители на компанията решението на главния ѝ изпълнителен директор Мариса Майер да следва нарежданията на щатските власти не се е посрещнало добре от висшия мениджмънт, довеждайки до оставката на шефа по информационна сигурност Алекс Стамос. Сега той е на еквивалентна позиция във Facebook.

Станете почитател на Класа