Кой поръча това убийство?

Вчера в Москва започна процесът за убийството на опозиционния политик Борис Немцов. На подсъдимата скамейка обаче са само предполагаемите извършители. Къде са поръчителите?

 

 

 

 

Вчера в Московския окръжен военен съд започна делото за убийството на Борис Немцов - един от най-големите критици на Владимир Путин. Нито един от петимата обвинени в извършването на убийството не се призна за виновен. Единият от тях - чеченецът Заур Дадаев - опроверга дадените от него преди време показания, като обяви, че навремето е проговорил заради оказан срещу него натиск. По време на вчерашното първо заседание прокурорката по делото Мария Семененко заяви, че оръжието, с което е бил убит Немцов, все още не е открито. Тя съобщи също така, че за извършването на убийството обвиняемите са получили най-малко 15 милиона рубли (240.000 евро). В същото време семейството на убития е убедено, че убийството не е разкрито, тъй като разследването е било проведено неефективно. "Трябва да се установи кои са поръчителите. Освен това не е посочен и мотивът за това престъпление. Така че разследването е неефективно", обяви тяхната адвокатка Олга Михайлова. Днес руското издание "Ведомости" пише: "Експертите не смятат, че ще бъдат посочени имената на истинските поръчители. Сензация по делото не се очаква".


Кой беше Борис Немцов?

 

Борис Немцов е роден през 1959 година в Сочи. Той бе един от най-влиятелните и опитни опозиционери в Русия. Апогеят на политическата му кариера бе при президенството на Борис Елцин през 1990-те години. Тогава Немцов, който бе председател на фракцията на една дяснолиберална партия, се издигна до заместник-министър председател. Влиянието му обаче намаля, след като Владимир Путин стана президент. Преди смъртта си Немцов беше съпредседател на новата опозиционна партия ПАРНАС. Той бе един от острите критици на Путин и винаги нападаше открито шефа на Кремъл. Особено след анексията на полуостров Крим.

Убийството на 27 февруари

 

Според разследването, подготовката за убийството му е започнала през септември 2014 година. Опозиционният политик е бил следен в продължение на няколко месеца, дори и в последните часове от живота му. Убийството е извършено в центъра на Москва, само няколко дни преди една от големите демонстрации на опозицията. В късните часове на 27 февруари 2015 години 55-годишният Борис Немцов върви към дома си, придружен от своя приятелка. Двамата минават по Москворецкия мост, който е в непосредствена близост до Кремъл. Там, според следователите, политикът е застигнат от Заур Дадаев в 23.30 часа. Твърди се, че бившият зам.-командир на полицейския батальон "Север" в Чечения Дадаев е стрелял най-малко шест пъти с пистолета си в тялото на Немцов. Четири от куршумите го пронизват и той умира още на местопрестъплението.

 

Дали Мухудинов е единственият поръчител?

 

Дали Мухудинов е единственият поръчител?

 

Кои са обвиняемите?

 

Обвинени в извършването на убийството са петима чеченци, сред които и Заур Дадаев. Повечето от тях са бивши полицаи, а някои са и роднини помежду си. Те бяха заловени сравнително бързо след убийството. От полицията съобщават, че шестият заподозрян се е самоубил при опита да бъде арестуван. Първоначално обвиняемите направиха признания, но впоследствие ги оттеглиха, заявявайки, че показанията им са направени под силен натиск. Поръчител на убийството, както твърдят следователите, е друг чеченец - Руслан Мухудинов, също бивш полицай. Той обаче е в неизвестност. Срещу него е издадена международна заповед за арест. Досега не е известно нищо за неговите мотиви за убийството. Съдебното производство срещу него се води отделно и не е част от сегашния процес.

 

В търсене на организаторите

 

Семейството на Немцов е убедено, че Мухудинов не е единственият поръчител. Медииите пишат, че определени следи водят и до един друг чеченски командир на полицейския батальон "Север"- Руслан Геремеев. Според един от адвокатите на семейство Немцови - Вадим Прохоров, Геремеев "може действително да е един от организаторите на убийството". Засега обаче Геремеев е призован само като свидетел. В Русия се носят слухове, че следите водят и до висшите политически кръгове в Чечения. Семейство Немцови се опита да призове като свидетел ръководителят на Чеченската републиката Рамзан Кадиров, но молбата беше отхвърлена. Адвокакът Вадим Прохоров вярва, че подобен разпит би могъл да осветли мистериозното убийство.

Станете почитател на Класа