Шимон Перес предотвратил трета световна война

В разговор, който да не бъде направен публично достояние до смъртта му, израелският президент Шимон Перес е признал на вестник "Jerusalem Post", че убеждавал Бенямин Нетаняху да не започне "катастрофална" военна кампания срещу Иран, докато световните лидери обсъждаха ядрената сделка.

Израел е най-пламенен критик на ядрената програма на Иран в продължение на десетилетия, виждайки напредъка на Техеран в тази област, което е пряка заплаха за Израел и регионалната сигурност.
Нетаняху демонстрира своята твърда и агресивна позиция по отношение на Иран през 2012 г., когато той представи на Общото събрание на ООН илюстрация на "червената линия" за ядреното развитие на Иран. Рисунката представлява бомба с линии и маркирана точката, в която международната общност трябва да предприеме решителни действия. Нетаняху поставя "червена линия" на прага на 90% обогатяване на уран.

Така до деня, когато членовете на P5+ 1 (Китай, Франция, Русия, Великобритания, САЩ, плюс Германия) обявиха споразумението с Иран през юли 2015 г. за ограничаване на ядреното развитие в замяна на облекчаване на санкциите, Израел заплашваше да предприеме едностранни мерки срещу Техеран.

Един ден след погребението, както бе посочено от самия Шимон Перес, "Джерусалем пост" публикува разкритието, че преди две години президентът казал, че е единствено отговорен за спирането на плана Нетаняху. Това откровение предполага, че плановете на Израел да атакува Иран в този момент не са били празни заплахи. "Аз не искам да навлизам в подробности, но мога да кажа, че той бе готов да започне атака и аз го спрях. Аз му казах, че последствията ще бъдат катастрофални", казва Перес.

Въпреки че подробности за възможна военна офанзива не се споделят от бившия президент, атаката може потенциално да е следвала плана на операция Опера, израелски въздушен удар изненада проведен на 7 юни, 1981 г., който унищожи иракския

Станете почитател на Класа