Библията е права отново

  • Библията е права отново: археологическа находка потвърждава историята на Езекия
    Израелски археолози откриха в Тел Лакхиш светилище и порта на града, на 2900 години, които потвърждават библейския разказ за цар Езекия, съобщава списанието Live Science.

    Според Администрацията за антики на Израел (IAA), вратата и светилището са доказателство за мерките, предприети от Езекия, дванадесетия цар Юдея, за да се премахнат божествата. По думите на Библията, Езекия, чието царуване датира от осми век преди Христа, "Той отстрани езическите светилища, разби свещените камъни и срина образите на богинята Ашера."

    Вратата е на площ от 24,5 на 24,5 метра, с шест камери и на главната улица на града. Северната част на портата беше открита преди десетилетия от експедиция, водена от археолози от Великобритания и Университета на Тел Авив. Последните разкопки, проведени през тази година, имат за цел да разкрият цялата врата.

    "Размерът на вратата съвпада с наличните исторически и археологически познания и е в съответствие с това, което Библията казва ", каза Саар Ганор, директор на разкопките на IAA.

    Според Зеев Елкин, министър в Йерусалим, откритието показва "как библейските истории, които ние знаем, стават исторически и археологически факти".

Станете почитател на Класа